Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Zelfgerapporteerd ketodieet geassocieerd met hogere LDL-c- en apoB-waarden en verhoogd MACE

Nieuws - 7 mrt. 2023

Association of a Low-carbohydrate High-fat (Ketogenic) Diet With Plasma Lipid Levels and Cardiovascular Risk in a Population-based Cohort

Gepresenteerd op het ACC.23 door: dr. Iulia Iatan - Vancouver, Canada

Introductie en methoden

Koolhydraatarme-vetrijke (low-carbohydrate high-fat, LCHF) diëten (ook wel ‘ketogene diëten’ genoemd) worden steeds populairder vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen ervan bij diverse aandoeningen, waaronder obesitas en DM. Deze diëten kunnen bij sommige mensen leiden tot hypercholesterolemie. Er zijn echter weinig gegevens over het effect van LCHF-diëten op het totale lipidenprofiel en het ASCVD-risico.

In een prospectief bevolkingscohortonderzoek werd het verband tussen de consumptie van een LCHF-dieet en zowel serumlipiden als incidentele MACE beoordeeld. Daartoe werden gegevens over onder andere serumlipiden verzameld van deelnemers in de leeftijd van 40-69 jaar uit de UK Biobank. Bij inschrijving in de biobank werd het voedingspatroon van de deelnemers beoordeeld met een zelfgerapporteerde vragenlijst over de voedselinname gedurende 24 uur. Hieruit werden 305 personen (73% vrouw) geïdentificeerd van wie het dieet voldeed aan de definitie van een LCHF-dieet (d.w.z.: dagelijkse koolhydraatconsumptie <100 g (<25% van totale dagelijkse energie) en >45% van totale dagelijkse energie uit vet). Iedere persoon die een LCHF-dieet volgde, werd op leeftijd en geslacht gematcht met personen die een standaarddieet volgden (d.w.z.: een dieet dat niet voldeed aan de LCHF-dieetcriteria; n=1220) in een verhouding van 1:4.

Incidentele MACE werd gedefinieerd als een samengestelde uitkomst van angina, MI, coronairlijden, ischemische beroerte, perifere arteriële ziekte en coronair- en carotisrevascularisatie.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In dit bevolkingscohort (van Britse afkomst) was zelfgerapporteerde consumptie van een LCHF-dieet geassocieerd met hogere LDL-c- en apoB-waarden en een verhoogd risico op incidentele MACE vergeleken met een standaarddieet.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ACC.23 verstrekte informatie -

Bekijk een video over deze studie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: