Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meerzijdige interventie verbetert voorschrijven van therapieën bij DM2 en ASCVD

Nieuws - 10 mrt. 2023

Coordinating Cardiology Clinics Randomized Trial of Interventions to Improve Outcomes (COORDINATE)-Diabetes: Primary Results

Gepresenteerd op de ACC.23/WCC door: Neha Pagidipati - Durham, NC, VS

Introductie en methoden

Uit een recente studie blijkt dat statines met hoge intensiteit, ACE-remmer/ARB's en SGLT2i’s of GLP-1RA's in de klinische praktijk te weinig worden gebruikt, ondanks bewezen gunstige effecten bij patiënten met DM2 en ASCVD, en aanbevelingen voor deze middelen in richtlijnen en door medische verenigingen. In een recente studie in de VS gebruikte 2,7% van de patiënten alle 3 de groepen en 37,4% geen enkele (Nelson et al., JAHA 2021, 10(2):e016835).

De COORDINATE-Diabetes trial was een RCT met randomisatie op kliniekniveau. 43 cardiologische klinieken in de VS die patiënten met DM2 en ASCVD inschreven, werden gerandomiseerd naar een meerzijdige interventie of gebruikelijke zorg. De interventie was meerzijdig en gebaseerd op 3 kernprincipes: beoordeling van lokale praktijken en barrières, ontwikkeling van strategieën om die barrières te overwinnen en audit en feedback. Een team van het COORDINATE-centrum faciliteerde de interventie op de lokale locaties.

Het primaire resultaat was het percentage patiënten dat na 12 maanden follow-up alle drie groepen aanbevolen therapieën had voorgeschreven, waaronder een statine met hoge intensiteit, ACEi of ARB en een SGLT2i of GLP-1RA.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze RCT toonde aan dat een meerzijdige interventie effectief is in het verhogen van het voorschrijven van evidence-based therapieën bij patiënten met DM2 en ASCVD. De presentator - Neha Pagidipati- zei dat de volgende stap is om deze interventie op te schalen naar alle cardiologische praktijken om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met DM2 en ASCVD te verbeteren.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de ACC.23/WCC-

Details van de interventie zijn online te vinden: De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in JAMA

Deel deze pagina met collega's en vrienden: