Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Ozonvervuiling geassocieerd met verhoogde cardiovasculaire morbiditeit

Ozone pollution and hospital admissions for cardiovascular events

Literatuur - Jiang Y, Huang J, Li G, et al. - Eur Heart J. 2023 Mar 10;ehad091. doi: 10.1093/eurheartj/ehad091.

Introductie en methoden

Achtergrond

Ozon (O₃) in de lucht is een schadelijke luchtverontreinigende stof, wat nadelige effecten heeft op verschillende aspecten van de menselijke biologie, zoals inflammatie, oxidatieve stress, endotheel functie en autonome disbalans [1-3]. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat O₃ in de lucht geassocieerd is met een verhoogd risico op cardiovasculaire sterfte [4-7]. Echter, data over de effecten van O₃ op cardiovasculaire morbiditeit ontbreken.

Doel van de studie

Deze studie had als doelstelling om te bepalen of er een associatie is tussen acute blootstelling aan O₃ uit de lucht en cardiovasculaire morbiditeit.

-

Methoden

Dit was een grote studie die gebruik maakte van nationale zorgverzekeringdata van 258 miljoen mensen uit 70 Chinese steden, wat neer komt op 18% van de totale Chinese bevolkingspopulatie. Ziekenhuisopnames van 1 januari 2015 tot 31 december 2017 werden geïncludeerd. Tijdens deze periode werden er 6,444,441 dagelijkse cardiovasculair-gerelateerde ziekenhuisopnames geregistreerd. De auteurs modelleerden het risico per 10 µg/m³ toename in acute O₃ blootstelling (dagelijkse 8-uur maximale concentraties) over 2-dagen met verschillende cardiovasculaire ziekten.

Uitkomstmaten

De belangrijkste uitkomstmaat was cardiovasculaire ziekenhuisopnames.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze studie toonde aan dat blootstelling aan O₃ uit de lucht geassocieerd is met een verhoogd ziekenhuisopnamerisico door cardiovasculaire uitkomsten, onafhankelijk van andere luchtverontreinigers. Het risico was aanzienlijk hoger in patiënten die blootgesteld waren aan O₃ concentraties boven de luchtkwaliteitsnormen uit de WHO richtlijnen (>100 µg/m³), wat suggereert dat preventie van veel ozonvervuiling belangrijk is om cardiovasculair risico te beperken. Deze resultaten zijn voornamelijk alarmerend in de context van klimaatverandering, aangezien de concentratie van O₃ in de lucht toeneemt met hogere temperaturen [8].

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: