Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Zuid-Aziatische patiënten met ASCVD komen vaak in aanmerking voor icosapent ethyl

Generalizability of the REDUCE-IT trial to South Asians with cardiovascular disease

Literatuur - Krishnaraj A, Bakbak E, Teoh H, et al. - Med. 2023 Feb 10;4(2):130-138. doi: 10.1016/j.medj.2022.12.008.

Introductie en methoden

Achtergrond

Personen met een Zuid-Aziatische afkomst lopen een disproportioneel hoog risico om te sterven aan een cardiovasculaire aandoening, in vergelijking met mensen met een andere etniciteit [1]. Echter, is deze patiëntenpopulatie vaak ondervertegenwoordigd in hedendaagse klinische studies. De REDUCE-IT (Reduction of Cardiovascular Events with Icosapent Ethyl–Intervention)-studie toonde eerder aan in een voornamelijk witte patiëntenpopulatie (90% met witte afkomst) dat icosapent ethyl (IPE) het risico op MACE bij patiënten met een hoog cardiovasculair risico en die statine gebruiken verminderd. Het is momenteel onduidelijk of de resultaten van de REDUCE-IT-studie gegeneraliseerd kunnen worden naar mensen van niet-witte afkomst.

Doel van de studie

Deze studie onderzocht de verhouding van Zuid-Aziatische patiënten met ASCVD dat in aanmerking komt voor behandeling met IPE.

-

Methoden

In deze Canadese cross-sectionele observationele studie werden 200 statine-behandelde Zuid-Aziatische patiënten (ouder dan 45 jaar; gemiddelde leeftijd 67 jaar, 82% man) met ASCVD (aanwezigheid van coronaire, halsslagader- of perifere atherosclerose in de afgelopen 10 jaar) geïncludeerd. Zuid-Aziatische afkomst werd zelf geïdentificeerd, en omvatte Anglo-Indiaans, Bangladees, Bengaals, Bhutanees, Goaans, Gujarati, Indiaas, Jatt, Kashmiri, Maharashtrian, Malayali, Nepalees, Pakistani, Punjabi, Sindhi, Singalees, Sri Lankaans, Tamil, Telugu of andere Zuid-Aziatische afkomst. Exclusiecriteria waren HF, leveraandoening, of elke ander ongenezen maligniteit. Deelnemers die omega-3-supplementen, visolie of IPE namen kwamen niet in aanmerking.

Uitkomstmaten

De belangrijkste uitkomstmaat was de proportie van Zuid-Aziatische patiënten dat in aanmerking kwam voor behandeling met IPE.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Een groot deel van de statine-behandelde Zuid-Aziaten met ASCVD kwam in aanmerking voor IPE (een op de drie volgens Canadese indicaties en een op de vier volgens de Amerikaanse richtlijnen). De auteurs van deze studie schreven “Gezien het hoge risico van Zuid-Aziatische patiënten met ASCVD, moet IPE sterk worden overwogen in deze populatie”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Med.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: