Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Update EAS-consensusstatement over homozygote familiaire hypercholesterolemie

Nieuws - 15 mei 2023

De European Atherosclerosis Society (EAS) publiceerde een consensusstatement over homozygote familiaire hypercholesterolemie in het European Heart Journal [1], waarmee het eerdere statement uit 2014 werd bijgewerkt.

Sinds het vorige statement is er progressie geboekt met name in het begrijpen van de genetische complexiteit van HoFH en zijn er nieuwe behandelingen ontwikkeld. Er blijven echter resterende vragen aanwezig over de zorg van HoFH. Een retrospectieve cohortstudie uit 2022 met 751 patiënten met HoFH uit 38 landen toonde aan dat onderdiagnose en onderbehandeling van HoFH momenteel nog steeds een probleem is in de HoFH-zorg [2]. Het bijgewerkte EAS-statement geeft klinische aanbevelingen voor vroege diagnose, betere zorg en verbeterde cardiovasculaire gezondheid voor patiënten met HoFH wereldwijd.

Referenties

Toon referenties

Vind de EAS consensusstatement in de Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: