Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Data uit de praktijk: ARNI effectiever in verminderen nadelige uitkomsten bij HFrEF dan RAAS-blokkade

Nieuws - 25 mei 2023

Real-world Comparison Between ARNI and RAS Blockade in Patients With HFrEF

Gepresenteerd op het ESC Heart Failure 2023 door: dr. Byungsu Yoo - Wonju, Zuid-Korea

Introductie en methoden

Eerder liet de PARADIGM-HF-studie zien dat sacubitril/valsartan beter was dan enalapril in het verminderen van HF-ziekenhuisopname en van cardiovasculaire en totale sterfte bij patiënten met HFrEF. Real-world-bewijs heeft echter voordelen ten opzichte van gegevens uit RCT’s, zoals snelle toegang tot gegevens en informatie over therapietrouwheid.

In de observationele PARADE-HF-studie (Comparative Effectiveness Between ARNI and ACE Inhibitor/ARB Medication in Patient With HFrEF) werd het effect van behandeling met ARNI versus traditionele RAAS-blokkade op de 1-jaarsmortaliteit en ziekenhuisopname vergeleken bij HFrEF-patiënten aan de hand van de Koreaanse National Health Insurance Database, een landelijke real-world-database met gegevens over medicatievoorschriften en claims. Met propensity score matching in een 1:1-verhouding werden 13.483 HFrEF-patiënten die een ARNI kregen en een gelijk aantal patiënten die een traditionele RAAS-blokkade kregen, geïncludeerd.

De primaire uitkomstmaat was een samengestelde uitkomst van totale sterfte of ziekenhuisopname na 1 jaar. Secundaire uitkomstmaten waren de afzonderlijke componenten van de primaire uitkomstmaat.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een Koreaans real-world-cohort van 26.966 HFrEF-patiënten was ARNI effectiever in het verminderen van het 1-jaarsrisico op totale sterfte of elke ziekenhuisopname dan traditionele RAAS-blokkade. Het gunstige effect van ARNI was meer uitgesproken bij patiënten met een goede therapietrouw (d.w.z.: PDC ≥80%).

Deel deze pagina met collega's en vrienden: