Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

FDA keurt anti-inflammatoir middel goed voor patiënten met vastgesteld of hoog risico op HVZ

Nieuws - 21 juni 2023

De Amerikaanse FDA heeft colchicine goedgekeurd als eerste anti-inflammatoir middel voor de behandeling van HVZ. Colchicine is geïndiceerd om het risico op MI, beroerte, coronaire revascularisatie en cardiovasculaire sterfte te verminderen bij volwassen patiënten met vastgestelde ASCVD of met meerdere HVZ-risicofactoren.

Deze goedkeuring is gebaseerd op de resultaten van de LoDoCo2 -studie, waarin de veiligheid en werkzaamheid van colchicine (0.5 mg eenmaal daags) werd bepaald bij volwassen patiënten met bewezen coronairlijden. 5522 patiënten uit Nederland en Australië deden mee aan deze studie. In de LoDoCo2-studie verminderde colchicine het risico op MI, beroerte, coronaire revascularisatie of cardiovasculaire sterfte met 31% vergeleken met placebo wanneer het werd toegevoegd aan standaardzorg bij patiënten met vastgesteld ASCVD.

Colchicine is beschikbaar als orale tablet en kan veilig als monotherapie of in combinatie met lipidenverlagende- en andere therapieën gebruikt worden. Colchicine moet niet worden gebruikt door patiënten met nierfalen of ernstige leverziekte.

Bron: persbericht AGEPHA Pharma, 20 juni 2023

Deel deze pagina met collega's en vrienden: