Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GLP-1RA verbetert HF-symptomen en fysiek functioneren bij patiënten met HFpEF en obesitas

Nieuws - 25 aug. 2023

STEP HFpEF: once-weekly semaglutide in people with HFpEF and obesity

Gepresenteerd op het ESC-congres 2023 door:Mikhail Kosiborod - Kansas City, MO, VS

Introductie en methoden

Een groot deel van de patiënten met HFpEF heeft overgewicht of obesitas. Het wordt steeds duidelijker dat obesitas niet alleen een comorbiditeit is, maar een sleutelrol speelt in de ontwikkeling en progressie van HFpEF. Van de GLP-1RA-semaglutide is eerder aangetoond dat het gewichtsverlies bevordert bij patiënten met obesitas of overgewicht. De STEP HFpEF-studie onderzocht de effecten van semaglutide op HF-gerelateerde symptomen, fysieke beperkingen, inspanningsfunctie en gewichtsverlies bij patiënten met HFpEF en obesitas.

STEP HFpEF randomiseerde 529 patiënten (gemiddelde leeftijd 69 jaar, 56,1% vrouw) met HFpEF (LVEF ≥45%), BMI ≥30 kg/m2, NYHA klasse II-IV en KCCQ-CSS <90 punten in een 1:1-ratio naar behandeling met eenmaal per week subcutaan semaglutide 2,4 mg of placebo gedurende 52 weken.

Het eerste primaire eindpunt was de verandering in KCCQ-CSS vanaf baseline tot week 52 en het tweede primaire eindpunt was de verandering in lichaamsgewicht gedurende dezelfde periode. Bevestigende secundaire eindpunten waren verandering in 6-minuten-loopafstand (6MWD), een hiërarchisch samengesteld eindpunt (bestaande uit sterfte, HF-events, verandering in KCCQ-CSS en verandering in 6MWD) en verandering in CRP.

Belangrijkste resultaten

primaire uitkomstmaten

Bevestigende secundaire eindpunten

Verkennende uitkomsten

Veiligheidsresultaten

Conclusie

Behandeling met semaglutide verbeterde HF-gerelateerde symptomen, fysieke beperkingen en inspanningsfunctie, en leidde tot groter gewichtsverlies bij patiënten met HFpEF en obesitas, vergeleken met placebo. Mikhail Kosiborod zei: “Gezamenlijk laten deze resultaten zien dat behandeling met semaglutide een waardevolle therapeutische aanpak is bij de behandeling van patiënten met HFpEF en obesitas”.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het ESC-congres 2023 -

De resultaten van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in N. Engl. J. Med. Bekijk ook de video met Mikhail Kosiborod over deze studie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: