Speciale aandacht voor glucoseverlagende medicatie met aangetoonde gunstige CV-effecten en/of veiligheid in 2023 ESC-diabetesrichtlijn
Nieuws - 25 aug. 20232023 ESC Guidelines for the management of cardiovascular disease in patients with diabetes
Gepresenteerd op het ESC-congres 2023 door: Nikolaus Marx - Aachen, Duitsland en Massimo Federici - Rome, Italië
Sinds de laatste versie van de ESC-richtlijn voor diabetes, pre-diabetes en HVZ in 2019 is er veel bewijs verzameld in grote CV-uitkomstenstudies. Deze nieuwe gegevens zijn geëvalueerd door de taskforce en hebben geleid tot aanbevelingen in de nieuwe 2023 ESC-richtlijn voor de behandeling van HVZ bij patiënten met diabetes.
Deze nieuwe 2023 richtlijn richt zich op HVZ en diabetes, waarbij pre-diabetes buiten beschouwing wordt gelaten (vanwege een gebrek aan duidelijk bewijs). Er worden aanbevelingen gedaan voor cardiovasculaire risicostratificatie, screening, diagnose en behandeling van HVZ bij patiënten met diabetes.
Aanbevelingen voor screening
- Screening voor diabetes (met gebruik van nuchtere glucose en/of HbA1C) wordt aanbevolen voor alle patiënten met HVZ (Klasse I, A).
- Het wordt aangeraden om medische geschiedenis en de aanwezigheid van symptomen suggestief voor ASCVD te bepalen bij patiënten met DM2 (Klasse I, B).
- Een systematisch onderzoek voor HF-symptomen en/of signalen van HF wordt aangeraden bij iedere klinische ontmoeting bij alle patiënten met DM2 (Klasse I, C).
- Het wordt aangeraden om routinematig patiënten met DM2 te screenen voor nierziekte door het bepalen van eGFR en UACR (Klasse I, B).
Aanbevelingen voor glucoseverlagende medicatie
- Voorrang geven aan het gebruik van glucoseverlagende middelen met aangetoond cardiovasculair gunstige effecten gevolgd door middelen met aangetoonde cardiovasculaire veiligheid boven middelen zonder aangetoond cardiovasculaire gunstige effecten of aangetoonde cardiovasculaire veiligheid (Klasse I, C).
- Schakel over van glucoseverlagende behandeling van middelen zonder aangetoonde cardiovasculaire gunstige effecten of aangetoonde cardiovasculaire veiligheid naar middelen met aangetoonde cardiovasculaire gunstige effecten (Klasse I, C).
Aanbevelingen voor behandeling
- GLP-1RA en SGLT2-remmers worden aangeraden voor patiënten met DM2 en ASCVD om cardiovasculair risico te verminderen onafhankelijk van glucoseregulatie (Klasse I).
- In alle patiënten met DM2 en HF (HFrEF, HFmrEF, HFpEF) worden SGLT2-remmers aanbevolen om HF-ziekenhuisopname te verlagen (Klasse I).
- SGLT2-remmers en finerenon worden aangeraden voor patiënten met DM2 en CNS om het cardiovasculaire en nierfalen risico te verlagen (Klasse I).
Cardiovasculaire risicostratificatie
- De nieuwe DM2-specifieke risicoscore SCORE2-Diabetes is geïntroduceerd om het cardiovasculaire risico bij patiënten met DM2 zonder ASCVD of ernstige eindorgaanschade (target-organ damage, TOD) te bepalen.
Andere aspecten
- In de richtlijn worden aanbevelingen gegeven voor leefstijl, glycemische streefwaarden, bloeddrukmanagement, lipidenmanagement, antitrombotische therapie en een multifactoriële benadering van risicofactormanagement om het cardiovasculaire risico bij patiënten met DM2 te verminderen.
- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het ESC-congres is verstrekt.
Vind hier de volledige publicatie van de 2023 ESC diabetesrichtlijn Bekijk een video van prof. Marx
Deel deze pagina met collega's en vrienden: