Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

IJzercarboxymaltose verlaagt risico op ziekenhuisopname bij HF-patiënten met ijzertekort

Nieuws - 26 aug. 2023

Effects of FCM on recurrent HF hospitalizations: an individual participant data meta-analysis

Gepresenteerd op het ESC-congres 2023 door: dr. Piotr Ponikowski - Wroclaw, Polen

Introductie en methoden

Bij HF-patiënten met ijzertekort zijn gunstige effecten aangetoond van intraveneus ijzer(III)carboxymaltose (ferric carboxymaltose, FCM) op hun inspanningsvermogen en kwaliteit van leven. Er bestaat echter nog steeds onzekerheid over de vraag of deze behandeling ook hun risico op klinische events vermindert.

In deze meta-analyse werden de gegevens van individuele deelnemers samengevoegd uit 3 placebogecontroleerde RCT’s met langdurige follow-up (≥ 12 maanden) waarin de werkzaamheid van intraveneus FCM versus placebo werd onderzocht bij in totaal 4475 patiënten met HF (HFrEF of HFmrEF) en ijzertekort: de CONFIRM-HF-, AFFIRM-AHF- en HEART-FID-studies.

De 2 vooraf gespecificeerde primaire werkzaamheidsuitkomstmaten waren: (1) een samengestelde uitkomst van het totale aantal cardiovasculaire ziekenhuisopnamen of cardiovasculaire sterfte na 52 weken en (2) een samengestelde uitkomst van het totale aantal HF-ziekenhuisopnamen of cardiovasculaire sterfte na 52 weken. Daarnaast waren er 9 belangrijke secundaire uitkomstmaten, waaronder de afzonderlijke componenten van de samengestelde uitkomstmaten. Ook de veiligheid werd beoordeeld.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze grootste gepoolde analyse van FCM-studies tot nu toe verlaagde intraveneus FCM het risico op de coprimaire samengestelde uitkomstmaat van alle cardiovasculaire ziekenhuisopnamen of cardiovasculaire sterfte met 14% bij patiënten met HFrEF/HFmrEF en ijzertekort. Er was echter geen significant effect van FCM op de andere samengestelde uitkomstmaat van alle HF-ziekenhuisopnamen en cardiovasculaire sterfte, noch op mortaliteit alleen.

Bekijk de video over de meta-analyse door Piotr Ponikowski

Deel deze pagina met collega's en vrienden: