Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Omkering van de gunstige cardiovasculaire effecten van SGLT2-remmer bij hartfalen na korte stopzetting

Nieuws - 27 aug. 2023

Blinded withdrawal of long-term randomized treatment with empagliflozin or placebo in patients with heart failure

Gepresenteerd op het ESC-congres 2023 door: dr. Milton Packer - Dallas, TX, VS

Introductie en methoden

Er wordt aan patiënten aangeraden om de fundamentele HF-medicaties voor onbepaalde tijd te blijven gebruiken wanneer zij deze therapieën kunnen tolereren. Er is echter nooit bepaald of deze medicaties nog steeds effectief zijn na langdurig gebruik.

Na de EMPEROR-Reduced en EMPEROR-Preserved studies vond er een protocol-verplichte, geblindeerde stopzetting van de gerandomiseerde studiemedicatie plaats na het einde van de geplande dubbelblinde therapie. Er werden in totaal 6799 patiënten prospectief van de behandeling gehaald. Van deze patiënten hadden 3981 patiënten de 30 dagen stopzettingperiode afgerond met een persoonlijke off-treatment beoordeling (n=1961 in de empagliflozinegroep en n=2020 in de placebogroep). Het primaire eindpunt was een samenstelling van cardiovasculaire sterfte of HF-ziekenhuisopnames.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Stopzetting van empagliflozine bij patiënten met HFrEF of HFpEF verhoogde het risico op cardiovasculaire sterfte of HF-ziekenhuisopnames. "Ongeacht de mechanismen geven onze bevindingen aan dat er geen tolerantie ontstaat tijdens langdurige behandeling met empagliflozine bij patiënten met hartfalen en, zeer belangrijk, dat het staken van de behandeling, zelfs voor korte perioden schadelijke klinische gevolgen kan hebben", aldus Milton Packer.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het ESC-congres 2023 -

De resultaten van deze studie werd tegelijkertijd gepubliceerd in Circulation Bekijk een video met Milton Packer over deze studie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: