Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Icosapent-ethyl volledig vergoed in Nederland

Nieuws - 4 sep. 2023

Per 1 september 2023 wordt icosapent-ethyl volledig vergoed uit het basispakket bij volwassenen met een vastgestelde cardiovasculaire aandoening, die met statines worden behandeld en verhoogde triglyceriden (≥ 1,7 en ≤ 5,6 mmol/l) hebben.

Icosapent-ethyl is een zeer gezuiverde vorm van het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA). Het besluit om icosapent-ethyl op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering is gebaseerd op de resultaten van de REDUCE-IT-studie. REDUCE-IT randomiseerde 8.179 behandelde patiënten met matig verhoogde triglyceriden naar icosapent-ethyl of placebo. Icosapent-ethyl verlaagde het primaire samengestelde eindpunt van CV-sterfte, niet-fataal MI, niet-fatale beroerte, coronaire revascularisatie of instabiele angina pectoris met 25% vergeleken met placebo (p < 0,001, HR 0,75, 95%BI 0,68-0,83).

Bekijk de bekendmaking in de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden Link naar de artsenverklaring

Deel deze pagina met collega's en vrienden: