Hogere circulerende waarde van EPA, maar niet DHA, geassocieerd met lager MACE-risico
Introductie en methoden
Achtergrond
Verschillende meta-analyses hebben getoond dat supplementen met omega-3-vetzuren het risico op MACE niet verlagen [1-5]. Recentere meta-analyses hebben laten zien dat er een invers verband bestaat tussen zowel de circulerende waarde van eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) als de suppletiedosis met mortaliteit en cardiovasculaire events [6,7]. Opmerkelijk is dat 5 hedendaagse RCT’s aangaven dat suppletie met alleen EPA het optreden van MACE vermindert, terwijl de combinatie van EPA en DHA dat niet doet [8-12].
Doel van de studie
De auteurs evalueerden de associatie tussen de EPA- en DHA-waarden en MACE op de lange termijn en de mogelijke interactie tussen EPA en DHA daarbij.
-
Methode
Voor deze prospectieve, observationele cohortstudie werden gegevens verzameld van 987 willekeurig geselecteerde personen die waren ingeschreven in de INSPIRE Biobank Registry en die in de periode januari 1994-december 2012 hun eerste coronaire angiografie ondergingen in een centrum dat verbonden was aan Intermountain Healthcare, een Amerikaans gezondheidszorgsysteem zonder winstoogmerk. De EPA- en DHA-plasmawaarden werden gemeten in bloedmonsters die ten tijde van de coronaire angiografie waren afgenomen. De gemiddelde ± SD follow-uptijd was 12 ± 5 jaar. Het significantieniveau werd vastgesteld op 0,01.
Uitkomstmaat
De primaire uitkomstmaat was het optreden van MACE, gedefinieerd als totale sterfte, MI, beroerte of HF-ziekenhuisopname, na 10 jaar.
Belangrijkste resultaten
- De 10-jaarsincidentie van MACE was geassocieerd met een lagere waarde van EPA (niet-gecorrigeerde P=0,0002, gecorrigeerde P=0,0005) maar niet van DHA (niet-gecorrigeerde P=0,43; gecorrigeerde P=0,52).
- Van de individuele componenten van de primaire uitkomstmaat was alleen totale sterfte geassocieerd met EPA (niet-gecorrigeerde P<0,0001; gecorrigeerde P=0,0003).
- Personen in het hoogste kwartiel van de EPA-waarde vertoonden een verlaagde 10-jaarsincidentie van MACE vergeleken met degenen in het laagste EPA-kwartiel (22,8% vs. 40,5%; niet-gecorrigeerde HR: 0,48; 95%BI: 0,35-0,67). Correctie voor zowel de DHA-waarde als significante verschillen bij aanvang van de studie verlaagde de HR tot 0,36 (95%BI: 0,22-0,58).
- Voor DHA was de niet-gecorrigeerde HR voor het 10-jaarsrisico op MACE voor het hoogste versus het laagste kwartiel niet significant verschillend (27,6% versus 33,6%; HR: 0,78; 95%BI: 0,56-1,01). Correctie voor de EPA-waarde resulteerde in een significant hoger 10-jaarsrisico op MACE (HR: 1,81; 95%BI: 1,14-2,90), maar na aanvullende correctie voor significante baselineverschillen was er geen verschil tussen het hoogste en laagste DHA-kwartiel (HR: 1,37; 95%BI: 0,85-2,20).
- Uit subgroepanalyses bleek dat hogere EPA-waarden geassocieerd zijn met een lager 10-jaarsrisico op MACE bij patiënten met ernstig coronairlijden op baseline (gecorrigeerde HR: 0.53; 95%BI: 0.18-0.68) en bij patiënten met geen, milde of gematigd coronairlijden op baseline (gecorrigeerde HR: 0.42; 95%BI: 0.20-0.85). Er werden geen significante associaties gevonden wanneer er werd gestratificeerd volgens eerder HF, leeftijd ≥75 jaar of triglyceriden ≥200 mg/dl.
- Personen met een EPA/DHA-ratio >1 hadden een lager 10-jaarsrisico op MACE vergeleken met degenen met een EPA/DHA-ratio ≤1 (27,3% vs. 36,7%; gecorrigeerde HR: 0,75; 95%BI: 0,60-0,94).
Conclusie
Deze prospectieve, observationele cohortstudie onder personen die een coronaire angiografie ondergingen, toonde dat een hogere plasmawaarde van EPA, maar niet van DHA, geassocieerd was met een lager 10-jaarsrisico op MACE. Correctie voor de DHA-waarde vergrootte het geschatte beschermende effect van hogere EPA-waarden. Bovendien was een EPA/DHA-ratio >1 geassocieerd met een lager 10-jaarsrisico op MACE in vergelijking met een EPA/DHA-ratio ≤1. Volgens de auteurs “komen deze waarnemingen overeen met een voorgesteld ontstekingsremmend/membraanstabiliserend effect van EPA, dat gedeeltelijk wordt geneutraliseerd door toenemende DHA-waarden”.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: