Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Consistent effect van SGLT2-remmers op CV-uitkomsten in verschillende patiëntenpopulaties

Effect of SGLT2 Inhibitors on Cardiovascular Outcomes Across Various Patient Populations

Literatuur - Usman MS, Siddiqi TJ, Anker SD, et al. - J Am Coll Cardiol. 2023 Jun 27;81(25):2377-2387. doi: 10.1016/j.jacc.2023.04.034

Introductie en methoden

Achtergrond

SGLT2-remmers zijn onderzocht in verschillende grootschalige klinische studies bij patiënten met DM2, HF of CNS [1-12]. De effecten van SGLT2-remmers op HF uitkomsten en cardiovasculaire sterfte bij patiënten met meerdere comorbiditeiten van DM2, HF en CNS zijn onduidelijk.

Doel van de studie

De auteurs onderzochten de effecten van SGLT2-remers op cardiovasculaire uitkomsten in verschillende subgroepen van patiënten met verschillende combinaties van cardiovasculaire, renale en metabole comorbiditeit.

-

Methoden

Een systematische review en meta-analyse werd uitgevoerd van literatuur dat gepubliceerd was in Medline, Scopus en Cochrane Centrale databases tot de laatste week van november 2022. Primaire en secundaire analyses van placebogecontroleerde RCT’s met SGLT2-remmers werden geïncludeerd als deze tenminste 1000 deelnemers hadden en rapporteerden over de volgende uitkomsten: (1) een samenstelling van eerste HF-ziekenhuisopname of cardiovasculaire sterfte, (2) eerste HF-ziekenhuisopname of (3) cardiovasculaire sterfte. Er werden totaal 13 studies geïncludeerd (n=90.413 deelnemers). Data werden geanalyseerd in 12 verschillende patiëntenpopulaties met verschillende combinaties van HF, DM2 en CNS.

Belangrijkste resultaten

Samenstelling van eerste HF-ziekenhuisopname of cardiovasculaire sterfte

Eerste HF-ziekenhuisopname

Cardiovasculaire sterfte

Conclusie

Deze meta-analyse toonde aan dat SGLT2-remmers het risico op de samenstelling van eerste HF-ziekenhuisopname of cardiovasculaire sterfte verlagen bij patiënten met HF, DM2 of CNS, en met verschillende combinaties van HF, DM2 en CNS. Verglijkbare resultaten werden verkregen tijdens de analyse van deze gescheiden eindpunten, maar het effect van SGLT2-remmers op cardiovasculaire sterfte was bescheidener. "Deze bevindingen ondersteunen een "oproep tot actie" voor de wijdverspreide acceptatie van het gebruik van SGLT2-remmers in alle 3 patiëntenpopulaties", aldus de auteurs.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: