Wereldwijde associatie van de PURE gezonde dieetscore met gezondheidsuitkomsten
Met behulp van data van personen uit 80 landen werd aangetoond dat een dieet met een grotere hoeveelheid van fruit, groenten, peulvruchten, noten, en een matige hoeveelheid van vis en (volle) zuivel geassocieerd was met een lager risico op HVZ en mortaliteit wereldwijd, met name in landen met een laag inkomen.
Diet, cardiovascular disease, and mortality in 80 countriesLiteratuur - Mente A, Dehghan M, Rangarajan S, et al. - Eur Heart J. 2023 Jul 21;44(28):2560-2579. doi: 10.1093/eurheartj/ehad269.
Introductie en methoden
Achtergrond
Er wordt wereldwijd erkend dat ongezonde voeding een belangrijke factor is die bijdraagt aan HVZ en sterfte [1-2]. Eerdere studies die onderzoek deden naar de effecten van voeding op HVZ en mortaliteit gebruikten verschillende dieetscores, en verschillende data bijvoorbeeld over volle zuivel zijn tegenstrijdig [3-11]. Daarnaast zijn de meeste studies uitgevoerd in de VS, Europa en Oost-Azië, en het is onduidelijk of de conclusies van deze studies gegeneraliseerd kunnen worden naar andere regio’s zoals Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Oosten of Zuid-Azië [12].
Doel van de studie
Het doel van deze studie was om:
(1) een gezonde dieetscore te ontwikkelen met behulp van data uit het grootschalige, multinationale, multicontinentale Prospective Urban Rural Epidemiology (Pure) cohort;
(2) de consistentie van de associaties van PURE gezonde dieetscore met events te onderzoeken in 3 onafhankelijke prospectieve studies en in 2 case-controlstudies van MI of beroerte;
(3) te bepalen of consistente resultaten met de PURE gezonde dieetscore kunnen worden verkregen bij mensen uit landen met verschillende inkomens, of uit verschillende regio's van de wereld, en bij mensen met en zonder HVZ;
(4) de prestaties van de PURE gezonde dieetscore te vergelijken met andere veelgebruikte dieetscores.
-
Methoden
De PURE-studie is een voortdurende grootschalige epidemiologische cohortstudie met volwassenen (35-70 jaar) van de algemene bevolking uit 21 landen met een laag, midden of hoog inkomen in 5 continenten. Deelnemers werden geïncludeerd in de studie van 1 januari 2003 tot 31 juli 2018, en klinische uitkomsten die plaatsvonden voor 31 juli 2019 werden geïncludeerd. Voor de huidige analyse waren dieetdata van 147.643 deelnemers beschikbaar. De mediane follow-upperiode was 9,3 jaar. Er werden totaal 8201 MACE en 10.076 totale sterftegevallen gerapporteerd.
De consistentie van de PURE gezonde dieetscore werden gevalideerd in: (1) een cohort van 43.834 vasculaire patiënten van 3 prospectieve studies uit 50 landen; (2) een cohort van 26.191 personen uit 2 case-controlstudies van MI uit 52 landen; en (3) een cohort van 26.930 deelnemers van een case-controlstudie van beroerte uit 33 landen. Over de gehele studie werden er totaal 244,597 deelnemers geïncludeerd uit 80 landen uit alle bewoonde continenten met goede representatie van landen met een laag, midden, en hoog inkomen. De verdeling van de deelnemers uit landen met verschillend inkomensgroepen kwam overeen met de globale distributie (21% van de deelnemers uit een land met hoog inkomen, 60% uit een land met midden inkomen en 19% uit een land met laag inkomen).
Een gezonde dieetscore werd verkregen op basis van 6 voedselcategorieën, die elk eerder geassocieerd werden met een lager risico op sterfte. Deze voedselcategorieën waren fruit, groenten, peulvruchten, noten, vis en zuivel (met name volle zuivel). De mediane dagelijkse voedselinname in het PURE-studiecohort werd gebruikt als afkapwaarde voor het bepalen van de scoring voor elke categorie. Een score van 0 (ongezond) werd gegeven wanneer de inname gelijk of lager was dan de afkapwaarde, en een score van 1 (gezond) werd gegeven wanneer de inname hoger was dan de afkapwaarde. De PURE gezonde dieetscore liep van 0 tot en met 6 (een hogere score betekende een gezonder dieet).
Uitkomstmaten
De geïncludeerde uitkomsten waren MACE (wat bestond uit fatale HVZ, niet-fataal MI, beroerte en HF) en totale sterfte.
Belangrijkste resultaten
Dieetdefinitie
- Een overwegend gezond dieet (score ≥5) bestond dagelijks uit 563,1 g groenten en fruit, 48,0 g peulvruchten, 28,2 g noten, 26,1 g vis en 185,5 g zuivel (waarvan 130,5 g volle zuivel). De overwegend gezonde dieetscore omvatte ook 54,5 g rood vlees en 22,1 g gevogelte.
- Een dieetscore van ≤1 bestond uit aanzienlijk lagere dagelijkse consumptie van iedere voedselcategorie. Een dieetscore van 2-4 daarentegen had ook uit hoge consumptie van fruit, groente en noten, maar er waren verschillen bij de andere voedselcategorieën.
Cardiovasculaire en totale sterfte
- De PURE gezonde dieetscore van ≥5 was geassocieerd met een lager risico op totale sterfte en cardiovasculaire uitkomsten vergeleken met de PURE gezonde dieetscore van ≤1. Er was een lager risico op totale mortaliteit (HR: 0,70; 95%BI: 0,63-0,77; P-trend<0,0001), majeure HVZ (HR: 0,82; 95%BI: 0,75-0,91; P-trend<0,0001), MI (HR: 0,86; 95%BI: 0,75-0,99), beroerte (HR: 0,81; 95%BI: 0,71-0,93), cardiovasculaire sterfte (HR: 0,72; 95%BI: 0,60-0,85), niet-cardiovasculaire sterfte (HR: 0,68; 95%BI: 0,60-0,78), en de samenstelling van sterfte of HVZ (HR: 0,78; 95%BI: 0,72-0,84; P-trend<0,0001). Vergelijkbare associaties werden gevonden bij personen met en zonder voorgeschiedenis van HVZ.
- Verwijdering van elk van de componenten van de PURE gezonde dieetscore resulteerde over het algemeen in een zwakkere associatie tussen de dieetscore en de samengestelde uitkomst van HVZ of sterfte, wat suggereert dat elk onderdeel een bescheiden bijdrage leverde aan de score.
- De PURE gezonde dieetscore presteerde vergelijkbaar wanneer onbewerkt rood vlees of volle granen werden opgenomen in het dieet, wat suggereert dat deze componenten deel kunnen uitmaken van een gezond dieet.
- De resultaten van de PURE gezonde dieetscore op klinische uitkomsten toonden consistentie in andere prospectieve studies.
Vergelijking met andere dieetscores
- De PURE-score vertoonde een iets sterkere associatie met sterfte of HVZ dan de andere scores (mediterrane, HEI-2010, HEI-2015, DASH en Planetary Health scores) (P<0,001 voor elke vergelijking).
Subgroepanalyse gestratificeerd door inkomen en geografische regio’s
- Een hogere PURE gezonde dieetscore was geassocieerd met een lager risico op de samenstelling van sterfte of majeure HVZ over alle geografische regio’s en bij landen met verschillende inkomens, maar deze associatie was sterker in Zuid-Azië, China, Afrika en in landen met een laag inkomen.
- De gemiddelde PURE gezonde dieetscores in landen met een laag, gemiddeld en hoog inkomen waren, respectievelijk, 2,2, 3,0 en 3,7.
- De gemiddelde PURE gezonde dieetscore was 4,0 in Noord-Amerika en Europa, 2,9 in Zuid-Amerika, 3,7 in het Midden-Oosten, 2.1 in Zuid-Azië, 3,1 in China/Oost-Azië, 2.6 in Afrika en 3,9 in Australië/Nieuw-Zeeland.
Conclusie
Het consumeren van grotere hoeveelheden van fruit, groenten, peulvruchten, en gematigde hoeveelheid van vis en volle zuivel (PURE gezonde dieetscore ≥5) was geassocieerd met een lager risico op HVZ en sterfte wereldwijd. Een sterkere associatie van de PURE gezonde dieetscore met deze events werd gevonden in landen met een lager inkomen, waar de consumptie van dit soort voedsel vaak lager is.
Referenties
1. Yusuf S, Rangarajan S, Teo K, et al. Cardiovascular risk and events in 17 low-, middle-, and high-income countries. N Engl J Med. 2014;371(9):818–827. doi: 10.1056/NEJMoa1311890.
2. Mozaffarian D, Benjamin EJ, Go AS, et al. Heart disease and stroke statistics—2015 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2015;131(4):e29–e322. doi: 10.1161/CIR.000000000 0000152.
3. Dehghan M, Mente A, Rangarajan S, et al. Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2018;392(10161):2288–2297. doi: 1016/S0140-6736(18)31812-9.
4. Dehghan M, Mente A, Zhang X, et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2017;390(10107):2050–2062. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32252-3.
5. Mente A, Dehghan M, Rangarajan S, et al. Association of dietary nutrients with blood lipids and blood pressure in 18 countries: a cross-sectional analysis from the PURE study. Lancet Diabetes Endocrinol. 2017;5(10):774–787. doi: 10.1016/S2213-8587(17)30283-8.
6. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010;91(3):535–546. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725.
7. Micha R, Wallace SK, Mozaffarian D. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Circulation. 2010;121(21):2271–2283. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.109.924977.
8. de Goede J, Soedamah-Muthu SS, Pan A, et al. Dairy consumption and risk of stroke: a systematic review and updated dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. J Am Heart Assoc. 2016;5(5):e002787. doi: 10.1161/JAHA.115.002787.
9. de Oliveira Otto MC, Lemaitre RN, Song X, et al. Serial measures of circulating biomarkers of dairy fat and total and cause-specific mortality in older adults: the cardiovascular health study. Am J Clin Nutr. 2018;108(3):476–484. doi: 10.1093/ajcn/nqy117.
10. Tong TY, Appleby PN, Key TJ, et al. The associations of major foods and fibre with risks of ischaemic and haemorrhagic stroke: a prospective study of 418 329 participants in the EPIC cohort across nine European countries. Eur Heart J. 2020;41(28):2632–2640. doi: 10.1093/eurheartj/ehaa007.
11. Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ. 2019;366:l4897. doi: 10.1136/bmj.l4897.
12. Anand SS, Hawkes C, de Souza RJ, et al. Food consumption and its impact on cardiovascular disease: importance of solutions focused on the globalized food system: a report from the workshop convened by the world heart federation. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1590–1614. doi: 10.1016/j.jacc.2015.07.050.