Geen drempelwaarde bij de associatie tussen alcoholconsumptie en bloeddruk bij gezonde personen

In een meta-analyse van 7 niet-experimentele cohortstudies was er een positieve, bijna lineaire associatie, met geen bewijs voor een drempelwaarde, tussen alcoholconsumptie op baseline en systolische bloedrukwaarden tijdens follow-up bij gezonde personen.

Alcohol Intake and Blood Pressure Levels: A Dose-Response Meta-Analysis of Nonexperimental Cohort Studies
Literatuur - Di Federico S, Filippini T, Whelton PK, et al. - Hypertension. 2023 Jul 31. [Online ahead of print]. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.123.21224

Introductie en methoden

Achtergrond

Het consumeren van alcohol is geassocieerd met bloeddrukwaarden [1-2], maar de relatie van een lage alcoholconsumptie en bloedrukwaarden blijft onduidelijk. Een nieuwe statische meta-analytische methode is ontwikkeld die het mogelijk maakt om een uitgebreide analyse te doen van dosis-response-relaties [3].

Doel van de studie

Het doel van de studie was om de relatie tussen alcoholconsumptie en bloedrukwaarden, inclusief de relatie bij een lage alcoholconsumptie, te onderzoeken in niet-experimentele cohortstudies.

-

Methoden

De auteurs deden een systematische review van longitudinale onderzoeken gepubliceerd in databases van PubMed en Embase die rapporteerden over de associatie tussen alcoholconsumptie en bloeddruk (BD) in gezonde volwassenen vóór 9 mei 2023. Studies werden geïncludeerd in de meta-analyse als deze voldeden aan de volgende criteria: (1) gebaseerd waren op een cohort of case-cohortstudie; (2) de relatie tussen alcoholconsumptie en veranderingen in BD tijdens follow-up evalueerden; (3) gezonde, volwassen deelnemers includeerden; en (4) rapporteerden over de gemiddelde BD en de bijbehorende 95%BI volgens baseline alcoholconsumptiecategorieën, of genoeg data beschikbaar hadden om de bijbehorende variatie te berekenen. Exclusiecriteria waren: cross-sectioneel studie-design; deelnemers includeerden met een voorgeschiedenis van HVZ, diabetes of cirrose; exclusief alcoholisten includeerden; of exclusief onderzoek deden naar acute alcoholconsumptie of bingedrinken. Er werden in totaal 7 studies geïncludeerd in deze meta-analyse, waarvan er 3 in Noord-Amerika en 4 in Azië waren uitgevoerd. In totaal werden de data van 19.548 deelnemers (65% man) geïncludeerd. De mediane follow-up periode was 5,3 jaar. Er werd een analyse uitgevoerd met data van de gehele studiepopulatie, en er werden subgroepanalyses uitgevoerd gestratificeerd volgens geslacht of geografische regio.

Uitkomstmaten

Uitkomstmaten waren de verschillen in systolische BD (SBD) en diastolische BD (DBD) over tijd uitgezet tegen de baseline alcoholconsumptie, met behulp van een dosis-response 1-stage meta-analytische methode.

Belangrijkste resultaten

Gehele studiepopulatie

  • Alcoholconsumptie op baseline was positief geassocieerd met de gemiddelde verandering in BD over tijd, op een bijna lineaire manier. Er was geen bewijs voor een drempelwaarde.
  • Per 12 g/dag toename in dagelijkse alcoholconsumptie was er een +1,25 mmHg (95%BI: +0,49 tot +2,01) toename in SBD en een +1.14 mmHg (95%BI: +0,60 tot +1,68) toename in DBD vergeleken met geen alcoholconsumptie.
  • SBD en DBD waren toegenomen met, respectievelijk, 2,48 mmHg (95%BI: 1,49 tot 3,56) en 2,03 mmHg (95%BI: 1,19 tot 2,86) per 24 g/dag grotere dagelijkse toename in alcoholconsumptie in vergelijking met geen alcoholconsumptie.

Subgroepanalyse volgens geslacht

  • De helling van de lineaire associatie tussen alcoholconsumptie en SBD was steiler bij mannen in vergelijking bij vrouwen.
  • Er was een lineaire associatie tussen alcoholconsumptie en DBD bij mannen, maar niet bij vrouwen. Bij vrouwen was er een omgekeerd U-vorm patroon, waarbij er na de drempelwaarde van 40 g/dag alcoholconsumptie geen verdere toename in DBP werd gedetecteerd, met zelf een lichte daling in DBD.

Subgroepanalyse volgens regio

  • In Azië was er een verglijkbare associatie tussen alcoholconsumptie en SBD en DBP als in de gehele studiepopulatie.
  • In Noord-Amerika was er een positieve, bijna lineaire associatie tussen alcoholconsumptie en SBD. Daarentegen was er alleen een positieve associatie voor DBD tot 24 g/dag alcoholconsumptie, waarna de associatie afvlakte en neigde naar een negatieve associatie.

Conclusie

Deze meta-analyse toonde aan dat er een bijna lineaire relatie is tussen alcoholconsumptie op baseline en SBD in gezonde personen, met geen bewijs voor een drempelwaarde. De associatie tussen DBD en alcoholconsumptie werd gemodificeerd door geslacht en geografische locatie.

Referenties

1. Roerecke M, Kaczorowski J, Tobe SW, et al. The effect of a reduction in alcohol consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. Lancet Public Health. 2017;2(2):e108–e120. doi: 10.1016/S2468-2667(17)30003-8.

2. Fuchs FD, Fuchs SC. The effect of alcohol on blood pressure and hypertension. Curr Hypertens Rep. 2021;23(10):42. doi: 10.1007/s11906-021-01160-7.

3. Crippa A, Discacciati A, Bottai M, et al. One-stage dose-response meta-analysis for aggregated data. Stat Methods Med Res. 2019;28(5):1579–1596. doi: 10.1177/0962280218773122.

Vind dit artikel online op Hypertension.

Registreren

We zijn blij te zien dat je geniet van CVGK…
maar wat dacht u van een meer gepersonaliseerde ervaring?

Registreer gratis