Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Voorschrijfpercentages van SGLT2-remmers en GLP-1RA bij patiënten met DM2 en HVZ

Nieuws - 9 okt. 2023

Belangrijkste resultaten

Real-life use of novel glucose lowering agents in coronary artery disease

Gepresenteerd op de EASD 2023 door: dr. Pia Lundman - Stockholm, Zweden

Introductie en methoden

Verschillende RCT's hebben de preventieve cardiovasculaire effecten van SGLT2-remmers en GLP-1RA bij patiënten met DM2 en HVZ aangetoond. De huidige studie onderzocht het voorschrijfpatroon van nieuwe glucoseverlagende medicijnen (gedefinieerd in de studie als SGLT2-remmers and GLP-1RA) bij patiënten met DM2 en CAD in het Zweedse SWEDEHEART-register.

In totaal werden tussen 2010 en 2021 38.671 patiënten uit Zweden in de analyse geïncludeerd. Alle patiënten hadden DM2 en waren opgenomen voor coronaire angiografie (71% met acuut MI, 29% met stabiel CAD). Informatie Mortaliteit werd gevolgd tot en met december 2021.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De resultaten van deze real-lifestudie lieten een snelle toename zien van 2010 tot 2021 in het gebruik van SGLT2i en GLP1-RA bij patiënten met DM2 en CAD in Zweden. “Dit is een bemoedigende aanpassing richting richtlijngerichte medische therapieën, waarbij het gebruik van GLP-1RA echter lager is dan het gebruik van SGLT2i”, aldus Pia Lundman.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: