Effecten van SGLT2-remmer niet veranderd door AF bij patiënten met HFpEF
Empagliflozin in heart failure with preserved ejection fraction with and without atrial fibrillation
Literatuur - Filippatos G, Farmakis D, Butler J, et al. - Eur J Heart Fail. 2023 Jul;25(7):970-977. doi: 10.1002/ejhf.2861Introductie en methoden
Achtergrond
AF komt vaak voor bij patiënten met HFpEF [1], en de aanwezigheid van AF is geassocieerd met slechtere uitkomsten bij deze patiënten [1-2]. Bij patiënten met HFrEF is de aanwezigheid van AF geassocieerd met een verminderd effect van bètablokkers [3-4]. Het is onbekend of de gunstige effecten van de SGLT2-remmer empagliflozine worden gemodificeerd door de aan- of afwezigheid van AF bij patiënten met HFpEF.
Doel van de studie
Het doel van de studie was om te bepalen of de aanwezigheid van AF op baseline de effecten van empagliflozine modificeert bij patiënten met HFpEF.
-
Methoden
Dit is een vooraf gespecifieerde secundaire analyse van de EMPEROR-Preserved-studie. De EMPEROR-Preserved-studie was een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie waarin 5988 patiënten met HF met EF >40% werden gerandomiseerd (1:1 ratio) naar empagliflozine 10 mg eenmaal daags of placebo. AF op baseline was gedefinieerd als AF gerapporteerd in een ECG voordat studiebehandeling was gestart of voorgeschiedenis van AF. 3135 Patiënten (52.4%) hadden AF op baseline, waarvan 3131 patiënten (99.9%) een voorgeschiedenis van AF hadden en 2080 patiënten (66.3%) AF hadden volgens baseline ECG. De mediane follow-up periode was 26 maanden.
Uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat was tijd tot eerste ziekenhuisopname voor HF of cardiovasculaire sterfte.
Belangrijkste resultaten
- De gunstige effecten van empagliflozine op het risico van cardiovasculaire sterfte of HF-ziekenhuisopname waren niet gemodificeerd door AF (respectievelijk, HR: 0,78; 95%BI: 0,66-0,93; en HR: 0,78; 95%BI: 0,64-0,95; voor patiënten met en zonder AF) (P voor interactie=0,96).
- De gunstige effecten van empagliflozine op het risico van eerste of herhaalde HF-ziekenhuisopnames waren consistent bij patiënten met en zonder AF vergeleken met placebo (respectievelijk, HR: 0,73; 95%BI: 0,57-0,94; en HR: 0,72; 95%BI: 0,54-0,95; voor patiënten met en zonder AF).
- Empagliflozine vertraagde de jaarlijkse daling in eGFR vergeleken met placebo bij patiënten met en zonder AF (verschil in helling, 1,37 ml/min/1,73 m² bij beide groepen).
- De effecten van empagliflozine op cardiovasculaire sterfte, sterfte door alle oorzaken, of renale uitkomsten werden niet gemodificeerd door de aanwezigheid van AF.
Conclusie
Deze vooraf gedefinieerde secundaire analyse van de EMPEROR-Preserved-studie liet zien dat empagliflozine het risico op cardiovasculaire sterfte of HF-ziekenhuisopnames bij patiënten met HFpEF verlaagt onafhankelijk van baseline AF. Bovendien vertraagde empagliflozine de jaarlijkse achteruitgang in nierfunctie vergeleken met placebo bij patiënten met HFpEF met en zonder AF.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: