Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Publicatie met aanbevelingen voor identificeren van jonge individuen met verhoogd ASCVD-risico

Nieuws - 30 okt. 2023

De auteurs van de recente publicatie ‘Premature atherosclerosis: An analysis over 39 years in the Netherlands. Implications for young individuals in high-risk families’ in Atherosclerosis geven de volgende aanbevelingen voor het identificeren en behandelen van jonge individuen met verhoogd risico op ASCVD:

1. Risicofamilies identificeren door te beoordelen of iemand een eerstegraads familielid heeft met een ASCVD-events ≤55 jaar.

2. Voer CAC uit bij 'gezonde' eerstegraads familieleden van deze hoogrisicofamilies.

3. Als CAC ≥75e percentiel of absolute waarden ≥ 100, start dan cholesterolverlagende en bloedplaatjesaggregatieremmende therapie.

4. Als CAC 0 is, wordt geadviseerd om na 5 jaar opnieuw te scannen, wat in lijn is met de 2018 ACC/AHA/MS cholesterolrichtlijn.

-

ASCVD komt vaak voor bij oudere individuen, maar het is zeker ook belangrijk om dit bij jongere individuen te herkennen omdat meer gezonde jaren verloren gaan bij deze groep. Het identificeren van deze jonge individuen met verhoogd risico op ASCVD-events is daarom belangrijk, maar lastig omdat huidige risicoscores het risico onderschatten op jongere leeftijd.

De auteurs zijn tot de aanbevelingen gekomen op basis van een review van de literatuur en analyse van statistieken. Ze hebben de beschikbare literatuur over ASCVD-events doorgenomen om het optreden op jonge leeftijd beter te begrijpen. Verder hebben ze bijna 40-jaar trend van gestandaardiseerde percentages van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland over (AS)CVD in verschillende leeftijdsgroepen geanalyseerd en de rol van CAC bij individuen met families met ASCVD-events op jonge leeftijd onderzocht. Als laatste analyseerden ze de bewijsvoering voor het starten met preventieve behandeling bij deze groep.

Vind deze publicatie online op Atherosclerosis

Deel deze pagina met collega's en vrienden: