Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Resultaten van fase 1-studie met siRNA gericht tegen Lp(a) met verlengde duur

Nieuws - 14 nov. 2023

Efficacy and Safety of Lepodisiran: An Extended Duration Short-Interfering RNA Targeting Lipoprotein (a)

Gepresenteerd tijdens de AHA Scientific Sessions 2023 door: Steven Nissen - Cleveland, OH, VS

Introductie en methoden

Lp(a) is een LDL-achtig lipoproteïnedeeltje bestaande uit apolipoproteïne(a) (apo(a)) dat covalent gebonden is aan apoB-100. Lepodisiran is een small-interfering RNA-molecuul dat de Lp(a)-concentratie in de circulatie verlaagt door het mRNA dat codeert voor apo(a) af te breken. De nucleotiden van de antisensestreng van lepodisiran zijn chemisch gemodificeerd om afbraak door ribonuclease te weerstaan en zo de werkingsduur te verlengen. Het doel van deze fase 1-studie was om de veiligheid en werkzaamheid van lepodisiran te onderzoeken bij personen met een verhoogde Lp(a)-waarde.

Dit was een multicentrische, placebogecontroleerde fase 1-RCT met trapsgewijze dosering uitgevoerd in de VS en Singapore waarin 48 deelnemers zonder bekende HVZ maar met een Lp(a)-waarde ≥75 nmol/l (≥30 mg/dl) werden gerandomiseerd naar een enkele subcutane dosis lepodisiran (4, 12, 32, 96, 304 of 608 mg; n=6 in elke groep) of placebo (n=12).

De primaire uitkomstmaten waren veiligheid en verdraagbaarheid. Secundaire uitkomstmaten waren farmacokinetiek en de verandering in de Lp(a)-serumwaarde vanaf de baselinewaarde tot maximaal 337 dagen (48 weken).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze placebogecontroleerde fase 1-studie bij deelnemers met een verhoogde Lp(a)-waarde liet zien dat subcutane injectie van een enkele dosis lepodisiran resulteerde in een dosisafhankelijke verlaging van de Lp(a)-serumwaarde (tot 94% na 48 weken) en dat deze behandeling goed werd verdragen. Een fase 2-multidosisstudie loopt momenteel.

Bekijk een video over lepodisiran met Steven Nissen De resultaten van deze studie werden gelijktijdig gepubliceerd in JAMA.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: