Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Positieve resultaten in fase 3-studie met cardiale myosineremmer bij obstructieve HCM

Nieuws - 8 jan. 2024

Positieve resultaten van de fase 3 SEQUOIA-HCM-studie, waarin het effect van de cardiale myosineremmer aficamten werd geëvalueerd, zijn bekendgemaakt. Aficamten verbeterde significant de piek zuurstofopname (pVO2) bij patiënten met obstructieve HCM vergeleken met placebo (least square gemiddeld verschil: 1,74 ml/kg/min; 95%BI: 1,04-2,44; P=0,000002). Deze verbetering werd gezien in alle vooraf gespecificeerde subgroepen.

Behandeling met aficamten verbeterde ook alle 10 vooraf gespecificeerde secundaire eindpunten, waaronder KCCQ-CSS na 12 en 24 weken, proportie van patiënten met ≥1 klasse verbetering in NYHA-klasse na 12 en 24 weken, verandering in geprovoceerde LVOT-gradiënt (LVOT-G) na 12 en 24 weken, proportie van de patiënten met LVOT-G <30 mmHg na 12 en 24 weken, inspanningsbelasting, en in aanmerking komen voor septale reductietherapie volgens de richtlijnen.

SEQUOIA-HCM was een multicenter, gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie waarin 282 patiënten met symptomatische obstructieve HCM werden gerandomiseerd naar aficamten of placebo gedurende 24 weken. De belangrijkste inclusiecriteria waren LVOT-G ≥50 mmHg in rust, LVOT-G ≥50 mmHg na Valsalva, LVEF ≥60% en NYHA-klasse II of III bij screening. Het primaire eindpunt was verandering in pVO2 zoals gemeten met cardiopulmonale inspanningstests vanaf baseline tot week 24.

Aficamten werd goed verdragen door patiënten. Ernstige nadelige events die tijdens behandeling optraden kwamen voor bij 5,6% van de patiënten in de aficamtengroep vergeleken met 9,3% van de patiënten in de placebogroep. LVEF <50% werd geobserveerd bij 3,5% van de patiënten in de aficamtengroep vergeleken met 0,7% van de patiënten in de placebogroep. Er waren geen meldingen van verergering van HF of behandelingsonderbrekingen door een lage LVEF.

Bron: Persbericht Cytokinetics 27 december 2023 Studiedesign van de SEQUOIA-HCM-studie is gepubliceerd in JACC Heart Fail.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: