Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Publicatie van KDIGO 2024-richtlijn voor CNS

Nieuws - 25 mrt. 2024

Er is een nieuwe KDIGO-richtlijn gepubliceerd voor de evaluatie en management van CNS. De KDIGO 2024-richtlijn heeft als doel om clinici te helpen bij de behandeling van patiënten met CNS, zowel volwassenen als kinderen. Deze richtlijn is echter niet gericht op mensen die dialyse ondergaan of een niertransplantatie hebben gehad. De meeste statements uit de richtlijn van 2012 zijn geactualiseerd op basis van nieuwe bewijsvoering en de huidige klinische praktijk. Slechts 6 statements uit 2012 zijn momenteel in hun oorspronkelijke vorm aanwezig in de update van de richtlijn.

De richtlijn bespreekt de evaluatie van CNS, risicobeoordeling bij personen met CNS, management om CNS-progressie en CNS-complicaties te vertragen, medicamenteuze behandelopties en optimale zorgmodellen voor CNS. Behandelaanpakken en richtlijnaanbevelingen volgen de GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluation)-aanpak. De richtlijn bespreekt ook beperkingen van de huidige bewijsvoering en geeft aanbevelingen voor verder onderzoek.

Vind de publicatie van de KDIGO 2024-richtlijn online op Kidney Int.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: