Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

SGLT2-remmer heeft geen effect op het primaire eindpunt van HF-ziekenhuisopnames of sterfte door alle oorzaken na acuut MI

Nieuws - 6 apr. 2024

Empagliflozin after Acute Myocardial Infarction: Results of the The EMPACT-MI trial

Gepresenteerd bij de ACC.24 Scientific Session door: Prof. Javed Butler - Dallas, TX, VS en Jackson, MS, VS

Introductie en methoden

Patiënten met een acuut MI (AMI) hebben een verhoogd risico om HF te ontwikkelen. Er is aangetoond dat SGLT2-remmers het risico op HF-events verminderen bij patiënten met een hoog risico op HF, zoals patiënten met CNS of DM2, en bij patiënten met HF. Het doel van de EMPACT-MI-studie was om de werkzaamheid en veiligheid van empagliflozine te evalueren bij patiënten na AMI.

EMPACT-MI was een multicentrische, gerandomiseerde, dubbelblinde, fase 3, placebogecontroleerde studie. Er werden totaal 6522 patiënten met AMI (STEMI of NSTEMI) zonder chronisch HF, die een verhoogd risico hadden op HF én met tenminste 1 HF-risicofactor, gerandomiseerd naar empagliflozine 10 mg eenmaal daags of placebo bovenop standaardzorg. Hoog risico op HF werd gedefinieerd als aanwijzingen of symptomen van congestie waarvoor behandeling nodig was en/of een nieuw ontwikkelde LVEF <45%.

Het primaire eindpunt was tijd tot eerste ziekenhuisopname voor HF of sterfte door alle oorzaken.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In EMPACT-MI had een behandeling met empagliflozine geen effect op het risico op tijd tot eerste HF-ziekenhuisopname of sterfte door alle oorzaken bij patiënten met een verhoogd risico op HF na een AMI vergeleken met placebo. Daarentegen was een behandeling met empagliflozine geassocieerd met een verlaagd risico op eerste HF-ziekenhuisopname en totale HF-ziekenhuisopnames bij patiënten met AMI vergeleken met placebo.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens de ACC.24 Scientific Session is verstrekt -

De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in N Engl J Med.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: