Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Strategie van snelle toevoeging van PCSK9 siRNA leidt tot grotere afname van LDL-c bij ASCVD-patiënten

Nieuws - 7 apr. 2024

Comparison of an “Inclisiran First” Strategy With Usual Care in Patients With Atherosclerotic Cardiovascular Disease: Results From the VICTORION-INITIATE Randomized Trial

Gepresenteerd bij de ACC.24 Scientific Session door: Michael Koren - Jacksonville, FL, VS

Introductie en methoden

Lipidenrichtlijnen bevelen LDL-c-streefwaarden aan die op risico gebaseerd zijn van<55 mg/dL (1.4 mmol/L) en <70 mg/dL (1.8 mmol/L) bij patiënten met ASCVD om uitkomsten van patiënten te verbeteren. De meeste patiënten bereiken deze streefwaarden echter niet. Studies met inclisiran - een siRNA dat de productie van PCSK9 remt - hebben een aanvullende verlaging van LDL-c met ~50% aangetoond, waarbij de meeste patiënten hun LDL-c-streefwaarden bereikten.

In deze studie werd een "inclisiran first"-strategie onderzocht, wat betekent dat inclisiran onmiddellijk werd toegevoegd als patiënten ondanks maximaal getolereerde statines geen LDL-c < 70 mg/dL bereikten.

De VICTORION-INITIATE-studie was een prospectieve, gerandomiseerde, open-label, fase 3b-studie waaraan 450 patiënten deelnamen met een voorgeschiedenis van ASCVD, LDL-c ≥70 mg/dL of non-HDL-c ≥100 mg/dL en nuchtere triglyceriden<500 mg/dL op maximaal getolereerde statinetherapie of met gedocumenteerde statine-intolerantie in representatieve klinische settings in de VS. Patiënten werden gerandomiseerd naar de "inclisiran first"-strategie (inclisiran werd onmiddellijk toegevoegd wanneer LDL-c < 70 mg/dL niet werd bereikt met maximaal getolereerde statines) of naar standaardzorg (elke lipidenverlagende therapie naar inschatting van de behandelend arts). Inclisiran werd toegediend op dag 0, dag 90 en dag 270. De coprimaire eindpunten waren de procentuele verandering in LDL-c vanaf baseline tot dag 330 en het staken van de statinetherapie (gedefinieerd als geen statinegebruik ≥ 30 dagen voor het einde van de studie).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De resultaten van de VICTORION-INITIATE-studie toonden aan dat LDL-c-verlaging met de "inclisiran first"-strategie resulteerde in een aanhoudende LDL-c-verlaging waarbij de meeste ASCVD-patiënten hun LDL-c-streefwaarde na 330 dagen bereikten. Daarentegen bereikten in de standaardzorggroep, waarin artsen toegang kregen tot de LDL-c-waarden van patiënten en werden aangemoedigd om te behandelen volgens de lipidenrichtlijnen, maar weinig patiënten de LDL-c-streefwaarden. Deze bevindingen tonen de klinische waarde aan van het eerder starten van inclisiran in het behandeltraject en benadrukken de dringende noodzaak om de standaardzorg voor Amerikaanse patiënten met ASCVD te verbeteren, aldus Michael Koren.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens de ACC.24 Scientific Session is verstrekt -

De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: