Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Significante verlaging van TG met APOC3 ASO bij matige hypertriglyceridemie met verhoogd CV-risico

Nieuws - 9 apr. 2024

Efficacy and Safety Of Olezarsen In Patients With Hypertriglyceridemia And High Cardiovascular Risk: Primary Results Of the BRIDGE -TIMI 73a Trial

Gepresenteerd bij de ACC.24 Scientific Session door: Brian Bergmark -Boston, MA, VS

Introductie en methoden

Verhoogde waarden van triglyceriden en triglyceriderijke lipoproteïnen zijn geassocieerd met een verhoogd cardiovasculair risico. Daarom is er behoefte aan therapeutische middelen om triglyceriden en triglyceriderijke lipoproteïnen te verlagen.

In de fase 2b BRIDGE-TIMI 73a studie werden 154 patiënten met matige hypertriglyceridemie (triglyceriden 150-500 mg/dL) en een verhoogd cardiovasculair risico of ernstige hypertriglyceridemie (≥500 mg/dL) geïncludeerd. Zij werden in een 1:1 ratio gerandomiseerd naar cohort A, waarin patiënten verder werden gerandomiseerd in een 3:1 ratio naar olezarsen 50 mg SC elke 4 weken of placebo, of naar cohort B, waarin patiënten verder werden gerandomiseerd in een 3:1 ratio naar olezarsen 80 mg SC elke 4 weken of naar placebo.

Het primaire eindpunt was de % verandering in triglyceriden vanaf de baselinewaarde tot 6 maanden. Secundaire eindpunten waren % veranderingen in lipidenparameters na 6 maanden en beoordeling van de veiligheid (ALT/AST, nierfunctie, bloedplaatjes).

Belangrijkste resultaten

Conclusion

Bij patiënten met ofwel matige hypertriglyceridemie en een verhoogd cardiovasculair risico ofwel ernstige hypertriglyceridemie, verminderde olezarsen 50 mg of 80 mg maandelijks toegediend de triglycerideniveaus aanzienlijk. Daarnaast merkte Brian Bergman op dat olezarsen resulteerde in verlaging van apoB en non-HDL-c, markers van atherogeen risico.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens de ACC.24 Scientific Session is verstrekt -

De bevindingen van deze studie werden gelijktijdig gepubliceerd in N Eng J Med.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: