Bescheiden verlaging in ambulante SBD met renale denervatie in de aanwezigheid van antihypertensiva
Nieuws - 16 apr. 2024Effect Of Alcohol-mediated Renal Denervation On Blood Pressure In The Presence Of Antihypertensive Drugs: 3-month Primary Results From The Target Bp I Randomized Trial
Gepresenteerd bij de ACC.24 Scientific Session door: David Kandzari - Atlanta, GA, VS
Introductie en methoden
Alcohol-gemedieerde renale denervatie (RDN) is een nieuwe RDN-methode, waarbij gedehydrateerde alcohol lokaal wordt toegediend in het perivasculaire gebied om de nierzenuwen te ableren en zo de bloeddruk (BD) te verlagen. Het doel van de Target BP I-studie was om de werkzaamheid en veiligheid van alcohol-gemedieerde RDN te evalueren bij patiënten met ongecontroleerde hypertensie ondanks 2-5 antihypertensiva.
Target BP I was een internationale, multicenter, sham-gecontroleerde, gerandomiseerde studie waaraan patiënten deelnamen met systolische bloeddruk (SBD) tussen ≥150 en ≤ 180 mmHg, diastolische bloeddruk (DBD) ≥90 mmHg, en 24-uurs ambulante SBD tussen ≥135 en ≤170 mmHg, die een stabiel regime van 2-5 antihypertensiva inclusief diuretica kregen gedurende ten minste 4 weken voorafgaand aan randomisatie. In totaal werden 301 patiënten gerandomiseerd naar alcohol-gemedieerde RDN (n=148) of schijnprocedure (n=153).
Het primaire eindpunt was verandering in 24-uurs ambulante SBD vanaf baseline tot maand 3.
Belangrijkste resultaten
- Alcohol-gemedieerde RDN was geassocieerd met een grotere verlaging in 24-uurs ambulante SBD na 3 maanden vergeleken schijnprocedure (-10,0 mmHg vs. -6,8 mmHg; verschil: -3.2 mmHg; 95%BI: -6,3 tot 0,0; P=0,049).
- Er was geen verschil in poliklinische SBD na 3 maanden tussen de alcohol-gemedieerde RDN-groep en de schijnproceduregroep (-12,7 mmHg vs. -9,7 mmHg; verschil: -3,0 mmHg; 95%CI: -7,0 tot 1,0; P=0,173).
- Er was ook geen verschil in ambulante DBD en poliklinische DBD na 3 maanden tussen de behandelgroepen (verschil: -1,4 mmHg; 95%BI: -3,1 tot 0,3; P=0,12 voor ambulante DBD; en -0,78 mmHg; 95%BI: -2,95 tot 1,38; P=0,31 voor poliklinische DBD).
- Er was geen verschil in therapietrouw aan antihypertensiva tussen de RDN-groep en de schijnproceduregroep. Het percentage patiënten dat volledig therapietrouw was aan antihypertensiva was 43% vs. 41% bij studieaanvang en 51% vs. 49% na 3 maanden in respectievelijk de RDN-groep en de schijnproceduregroep.
- Na 3 maanden was er een hogere incidentie van ernstige nadelige events in de alcohol-gemedieerde RDN-groep vergeleken met de shamproceduregroep (4,7% vs. 0,0%; P=0,007). De meeste van deze events waren hypotensie die een interventie of verandering van medicatie vereiste.
- Ernstige nadelige events kwamen na 6 maanden in vergelijkbare mate voor in de behandelgroepen (5,3% na RDN vs. 4,0% na schijnprocedure; P=0,22).
Conclusie
In Target BP I werd alcohol-gemedieerde RDN geassocieerd met een bescheiden verlaging in 24-uurs ambulante SBD na 3 maanden bij patiënten met ongecontroleerde hypertensie ondanks antihypertensiva in vergelijking met schijnprocedure. Er was geen verschil in poliklinische SBD tussen de groepen. Het procedurele en tussentijdse veiligheidsprofiel van alcohol-gemedieerde RDN was gunstig. “Een voortdurende, toegewijde follow-up zal belangrijk zijn om de effectiviteit van deze therapie voor de behandeling van ongecontroleerde hypertensie te bepalen”, concludeert David Kandzari.
- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens de ACC.24 Scientific Session is verstrekt -
De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in Circulation
Deel deze pagina met collega's en vrienden: