Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Minder bloedingen met alleen P2Y12-remmer na 1 maand DAPT bij ACS-patiënten met PCI

Nieuws - 17 apr. 2024

One-month Ticagelor Monotherapy After PCI in Acute Coronary Syndromes: Principal Results From the Double-blind Placebo-controlled ULTIMATE-DAPT Trial

Gepresenteerd bij de ACC.24 Scientific Session door: Gregg Stone - New York, NY, VS

Introductie en methoden

Dual antiplaatjestherapie (DAPT) bestaande uit aspirine plus een krachtige P2Y12-receptorremmer gedurende 12 maanden wordt aanbevolen in internationale richtlijnen voor de meeste patiënten met ACS die behandeld worden met PCI om MI en stenttrombose te voorkomen. Hoewel er verschillende studies zijn geweest die een kortere duur van DAPT hebben onderzocht, zijn er beperkte gegevens over het gebruik van een krachtige P2Y12-remmer vanaf 1 maand na PCI bij patiënten met ACS en in deze setting zijn er geen placebogecontroleerde studies.

De ULTIMATE-DAPT RCT maakte deel uit van een groter studieprogramma. In deze studie werden 3400 patiënten met ACS die PCI ondergingen met hedendaagse drug-eluting stents, na 1 maand DAPT (ticagrelor plus aspirine) gerandomiseerd naar voortzetting van DAPT of naar ticagrelor plus placebo. De follow-up was 1 jaar.

De co-primaire eindpunten waren BARC type 2, 3 of 5 bloedingen en het primaire eindpunt MACCE, een samenstelling van hartsterfte, MI, ischemische beroerte, definitieve stenttrombose of klinisch veroorzaakte TVR.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Bij patiënten met ACS die behandeld werden met PCI en vrij waren van ernstige ongewenste events na 1 maand DAPT, verminderde behandeling met alleen de P2Y12-remmer ticagrelor klinisch-relevante bloedingen en was veilig met betrekking tot vergelijkbare vermindering van MACCE in vergelijking met DAPT.

Gregg Stone concludeerde: "Het is tijd om de richtlijnen te veranderen en het is tijd om het klinische praktijkpatroon te veranderen". Hij legde uit dat de meeste patiënten met ACS na PCI met hedendaagse drug-eluting stents nu kunnen worden behandeld met een P2Y12-remmer (met de sterkste bewijsvoering voor ticagrelor) na één maand met DAPT.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens de ACC.24 Scientific Session is verstrekt -

De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in The Lancet

Deel deze pagina met collega's en vrienden: