Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Tai chi effectiever dan aerobe training voor bloeddrukverlaging bij prehypertensie

Effect of Tai Chi vs Aerobic Exercise on Blood Pressure in Patients With Prehypertension: A Randomized Clinical Trial

Literatuur - Li X, Chang P, Wu M, et al. - JAMA Netw Open. 2024 Feb 5;7(2):e2354937. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2023.5493

Introductie en methoden

Achtergrond

Recente onderzoeken hebben laten zien dat inspanningsinterventies de bloeddruk (BD) kunnen verlagen bij mensen met hypertensie of prehypertensie [1-3]. Hoewel het American College of Sports Medicine en de American Heart Association aerobe lichaamsbeweging aanbevelen om de BD te verlagen [4], kent deze trainingsvorm ook nadelen, zoals de behoefte aan voldoende ruimte en het risico op gewrichtsschade. Tai chi is een Chinese geest-lichaamsoefening die de BD verlaagt en het evenwicht en de cardiopulmonale functie verbeteren [2,5-9].

Doel van de studie

Het doel van de studie was om de werkzaamheid van tai chi versus aerobe training te beoordelen voor bloeddrukverlaging bij personen met prehypertensie.

Methoden

In een prospectieve, enkelvoudig geblindeerde RCT, die werd uitgevoerd in 2 openbare tertiaire ziekenhuizen in China, werden 342 volwassenen (in de leeftijd van 18-65 jaar) met prehypertensie, gedefinieerd als systolische BD (SBD) 120-139 mmHg en/of diastolische BD (DBD) 80-89 mmHg, die niet eerder waren behandeld, gerandomiseerd naar een programma met tai chi of matig intensieve aerobe training. Beide groepen namen gedurende 12 maanden 4 keer per week deel aan begeleide trainingssessies van 60 minuten. Exclusiecriteria waren onder andere DM1, DM2, coronairlijden en CNS (eGFR <60 ml/min).

Uitkomstmaten

De primaire uitkomstmaat was de verandering in de SBD gemeten in het ziekenhuis bij aanvang van de studie tot 12 maanden. Secundaire uitkomstmaten waren de verandering in de SBD gemeten in het ziekenhuis na 6 maanden, in de DBD gemeten in het ziekenhuis na 6 en 12 maanden, in de ambulant gemeten 24-uurs-BD na 12 maanden, in het lipidenprofiel en in metabole parameters.

Daarnaast werden de gemiddelde dagelijkse calorie-inname gedurende de laatste 7 dagen, de totale lichamelijke activiteit gedurende 1 week en de veiligheid beoordeeld.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze Chinese, prospectieve, bicentrische RCT verlaagde tai chi gedurende 12 maanden de SBD gemeten in het ziekenhuis, evenals de 24-uurs-SBD en nachtelijke ambulante SBD, bij personen met prehypertensie vergeleken met aerobe training. Er was echter geen verschil in de DBD (ambulant of in het ziekenhuis gemeten). De auteurs concluderen dat hun “bevindingen de belangrijke waarde van tai chi voor de volksgezondheid ondersteunen om de preventie van HVZ te bevorderen in populaties met prehypertensie”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Netw Open.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: