Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Consensusstatement over natrium- en vochtinname bij HF door de Heart Failure Association van de ESC

Nieuws - 13 mei 2024

In de Eur Heart J. is recent een klinische consensusstatement gepubliceerd over de inname van natrium en vocht via het dieet bij patiënten met acuut en chronisch HF door de Heart Failure Association van de ESC. Traditionele aanbevelingen over de inname van natrium en vocht bij patiënten met HF zijn voornamelijk gebaseerd op studies en fysiologische onderzoeken die werden uitgevoerd vóór de introductie van de huidige door richtlijnen aanbevolen HF-medicaties. De 2021 ESC HF-richtlijnen bevelen het vermijden van overmatige zoutinname aan bij alle patiënten met HF, en beperkte vochtinname bij patiënten met ernstige of gevorderde HF [1]. Recente data betwisten het gebruik van natrium- en vochtbeperking bij patiënten met HF.

Deze klinische consensusstatement bespreekt de natrium- en vochthuishouding onder normale fysiologische omstandigheden en bij patiënten met HF, de effecten van HF-medicaties op de natrium- en vochtaviditeit en geeft advies over natrium- en vochtinname bij patiënten met acuut en chronisch HF op basis van hedendaags bewijs en de mening van experts.

Referenties

Toon referenties

Vind de consensusstatement online op Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: