Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gunstige effecten van GLP-1RA bij obesitasgerelateerd HFpEF ongeacht diureticagebruik

Nieuws - 16 mei 2024

Semaglutide therapy and diuretic use in obesity-related HFpEF: insights from the STEP-HFpEF programme

Gepresenteerd op de ESC Heart Failure 2024 door: Prof. dr. Subodh Verma - Toronto, ON, Canada

Introductie en methoden

Patiënten met HFpEF krijgen vaak lisdiuretica voorgeschreven voor decongestie. Lisdiuretica lijken minder effectief en hebben een versterkt negatief effect op de nierfunctie bij patiënten met obesitas-gerelateerd HFpEF. In het STEP-HFpEF-programma verbeterde behandeling met semaglutide HF-gerelateerde symptomen, fysieke beperkingen en inspanningsfunctie, en leidde het tot meer gewichtsverlies in vergelijking met placebo.

Het doel van deze vooraf gespecificeerde analyse van gepoolde data van het STEP-HFpEF-programma was om (1) de werkzaamheid en veiligheid van semaglutide te onderzoeken bij verschillende diureticasubgroepen bij studieaanvang, en (2) de effecten van semaglutide op veranderingen in lisdiureticagebruik en -dosis gedurende 52 weken te onderzoeken.

Het STEP-HFpEF-programma bestaat uit twee RCT's (STEP-HFpEF, n=529; STEP-HFpEF DM, n=617) waarin volwassenen met HFpEF en obesitas (BMI ≥30 kg/m²) gerandomiseerd werden naar subcutaan semaglutide 2,4 mg eenmaal per week of placebo gedurende 52 weken, bovenop standaardzorg. Lisdiuretica, thiazidediuretica en MRA's, maar geen SGLT2-remmers, werden beschouwd als diuretica. In deze analyse werden patiënten gestratificeerd in 5 verschillende groepen op basis van diureticagebruik bij studieaanvang: geen diuretica (n=220), alleen niet-lisdiuretica (n=223), dosis lisdiuretica <40 mg/d (n=219), dosis lisdiuretica 40 mg/d (n=309), en dosis lisdiuretica >40 mg/d (n=174).

De duale primaire uitkomstmaten waren verandering in KCCQ – Clinical Summary Score (CSS) en procentuele verandering in lichaamsgewicht vanaf baseline tot 52 weken.

Belangrijkste resultaten

Werkzaamheid van semaglutide

Veranderingen in gebruik en dosis van lisdiuretica

Conclusie

In deze vooraf gespecificeerde analyse van het STEP-HFpEF-programma verbeterde behandeling met semaglutide versus placebo KCCQ-CSS in alle diureticasubgroepen, met meer uitgesproken effecten bij patiënten die bij studieaanvang lisdiuretica kregen. Het effect van semaglutide op lichaamsgewicht, inspanningsfunctie en biomarkers van ontsteking en congestie was consistent in alle diureticasubgroepen. Bovendien verminderde behandeling met semaglutide het gebruik en de dosis van lisdiuretica vanaf baseline tot 52 weken in vergelijking met placebo.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens ESC Heart Failure 2024 is verstrekt -

De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: