Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hoog Lp(a) causaal geassocieerd met verhoogd CNS-risico

Nieuws - 30 mei 2024

High lipoprotein(s) as a cause of chronic kidney disease: a population-based Mendelian randomization study

Gepresenteerd op het EAS-congres 2024 door: dr. Anne Langsted - Kopenhagen en Herlev, Denemarken

Introductie en methoden

CNS is in verband gebracht met een hoge Lp(a)-plasmawaarde, maar het is niet duidelijk of er ook een oorzakelijk verband is tussen de twee. In een populatiegebaseerde Mendeliaanse randomisatiestudie onderzochten Deense onderzoekers of een hoge Lp(a)-waarde genetisch, causaal geassocieerd is met een verhoogd risico op CNS.

Hiervoor gebruikten ze gegevens over de eGFR, de Lp(a)-plasmawaarde en het LPA-genotype van 108.439 deelnemers aan de Copenhagen General Population Study die werden verzameld in de periode 2003-2015. CNS werd gedefinieerd als eGFR <60 ml/min/1,73 m², chronische nierinsufficiëntie, noodzaak voor dialyse vanwege CNS of noodzaak voor hemodialyse vanwege CNS.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze Deense, populatiegebaseerde Mendeliaanse-randomisatiestudie was een hogere Lp(a)-waarde zowel observationeel als genetisch geassocieerd met een hoger risico op CNS. Deze bevindingen geven aan dat therapeutische strategieën om CNS te voorkomen onderweg zijn, gezien de effectieve Lp(a)-verlagende medicijnen die momenteel worden onderzocht in grote studies met cardiovasculaire uitkomstmaten.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het EAS-congres 2024 is verstrekt -

Bekijk een video met dr. Anne Langsted

Deel deze pagina met collega's en vrienden: