Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe DCRM-praktijkaanbevelingen voor diabetes, cardiorenale en metabole ziekten

Nieuws - 26 juni 2024

Een internationale werkgroep, bestaande uit experts op het gebied van cardiologie, nefrologie, endocrinologie en eerstelijnsgeneeskunde, heeft nieuwe praktijkaanbevelingen ontwikkeld voor diabetes, cardiorenale en/of metabole (DCRM) ziekten (de DCRM 2.0-praktijkaanbevelingen), waarmee de eerdere DCRM-aanbevelingen uit 2022 zijn geactualiseerd en uitgebreid.

Cardiorenale en metabole ziekten delen pathofysiologische mechanismen en komen vaak samen voor bij patiënten. Bovendien hebben recente onderzoeken aangetoond dat verschillende behandelingen gunstige effecten hebben over een bereik van cardiorenale en metabole condities. Om deze redenen zijn multispecialistische praktijkaanbevelingen nodig die de traditionele aanbevelingen van individuele medische beroepsverenigingen overstijgen om de behandeling van mensen met complexe aandoeningen waarbij DCRM-ziekten betrokken zijn te verbeteren.

De aanbevelingen van de werkgroep zijn gebundeld in een set van 22 figuren, die betrekking hebben op de algemene gezondheid, cardiorenale risico's, cardiorenale en metabole comorbiditeiten en implicaties voor management. De figuren kunnen hier gedownload worden.

Vind deze publicatie online op Metabolism

Deel deze pagina met collega's en vrienden: