Snelle GDMT-optitratie verbetert alle dimensies van kwaliteit van leven na ziekenhuisopname voor acuut HF
Impact of Rapid Up-Titration of Guideline-Directed Medical Therapies on Quality of Life: Insights From the STRONG-HF Trial
Literatuur - Čelutkienė J, Čerlinskaitė-Bajorė K, Cotter G, et al. - Circ Heart Fail. 2024 Apr;17(4):e011221. doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.123.011221Introductie en methoden
Achtergrond
Op de vraag wat het doel van de behandeling zou moeten zijn, geven patiënten met HF vaak de voorkeur aan een betere kwaliteit van leven (quality of life, QoL) boven een langer leven [1-5]. Resultaten van de STRONG-HF-studie (Safety, Tolerability, and Efficacy of Rapid Optimization, Helped by NT-proBNP Testing, of Heart Failure Therapies) toonden dat vroege (2-6 weken na ontslag) en snelle optitratie van richtlijngestuurde medische therapie ((guideline-directed medical therapy, GDMT), in combinatie met nauwgezette follow-up, niet alleen de prognose maar ook de kwaliteit van leven verbeterde bij patiënten die voor acuut HF (AHF) in het ziekenhuis waren opgenomen, in vergelijking met gebruikelijke zorg [6].
Doel van de studie
In een analyse van de STRONG-HF-studie beoordeelden de auteurs het niveau bij studieaanvang en de verandering in de totale QoL en de componenten ervan, evenals de associatie van de QoL met klinische uitkomsten, bij patiënten met AHF die hoogintensieve zorg (high-intensity care, HIC) of gebruikelijke zorg kregen.
Methoden
De STRONG-HF-studie was een internationale, multicentrische open-label- RCT met parallelle groepen waarin 1078 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen voor AHF, ≤2 dagen voor het verwachte ontslag werden gerandomiseerd naar een HIC-strategie of gebruikelijke zorg. De HIC-strategie bestond uit optitratie van orale HF-medicatie (RAAS-remmer (ACE-remmer/ARB/ARNI), bètablokker en MRA) tot de helft van de optimale doses bij randomisatie en tot de volledige doses na 2 weken.
De QoL werd gemeten met de vragenlijst EuroQol (EQ) 5D-5L. Patiënten beoordeelden hun gezondheidstoestand op 5 domeinen (mobiliteit, zelfzorg, gebruikelijke activiteiten, pijn/ongemak en angst/depressie) op een ordinale schaal van 5 punten. variërend van geen problemen tot extreme problemen. Voor 1072 patiënten waren QoL-beoordelingen bij aanvang van de studie beschikbaar.
Uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat van de studie was een samengestelde uitkomst van eerste HF-heropname of totale sterfte na 180 dagen. Secundaire uitkomstmaten waren de verandering in de door de patiënt zelf gerapporteerde algemene gezondheid zoals beoordeeld met de score op de visuele analoge schaal van de EQ-5D (EQ-VAS) vanaf de studieaanvang tot 90 dagen, totale sterfte na 180 dagen en een samengestelde uitkomst van eerste HF-heropname of totale sterfte na 90 dagen.
De veiligheidsanalyse omvatte de incidentie van nadelige events die tijdens de behandeling optraden.
Belangrijkste resultaten
Resultaten
Verandering in QoL na 90 dagen
- De verbetering in de EQ-VAS-score vanaf de studieaanvang tot 90 dagen was groter bij patiënten die waren toegewezen aan de HIC-strategie dan degenen die gebruikelijke zorg kregen (aangepast gemiddeld verschil: 3,5 punten; 95%BI: 1,7-5,2; P<0,001).
- Bij aanvang van de aanvang hadden patiënten vooral last van beperkingen in de mobiliteit en gebruikelijke activiteiten volgens de EQ-5D-5L-beoordeling. Na 90 dagen ervoeren patiënten in de HIC-strategiegroep minder problemen in alle 5 de EQ-5D-5L-domeinen dan patiënten in de gebruikelijke-zorggroep (alle P<0,05).
- Subgroepanalyse toonde geen statistisch significante heterogeniteit in het gunstige effect van de HIC-strategie tussen patiëntensubgroepen gestratificeerd naar leeftijd, LVEF, systolische bloeddruk bij studieaanvang, NT-proBNP-waarde bij studieaanvang of voorgeschiedenis van atriumfibrilleren of flutter.
- In een multivariabel-gecorrigeerde analyse waren de sterkste onafhankelijke voorspellers van een verbetering in de EQ-VAS-score een jongere leeftijd (P<0,001), geen HF-ziekenhuisopname in het voorgaande jaar (P<0,001), een lagere NYHA-klasse vóór ziekenhuisopname (P<0,001) en randomisatie naar de HIC-strategie (gemiddeld verschil voor HIC versus gebruikelijk zijn: 4,2; 95%BI: 2,5-5,8; P<0,001).
Associatie van QoL met klinische uitkomsten
- Het gunstige behandeleffect van de HIC-strategie op de primaire uitkomstmaat verschilde niet significant per EQ-VAS-scoretertiel bij studieaanvang (P voor interactie=0,58), noch wanneer de EQ-VAS-score bij studieaanvang werd geanalyseerd als continue variabele (P voor interactie=0,87).
Relatie tussen QoL en GDMT-doses
- In de HIC-groep was het gemiddelde percentage optimale doses van GDMT (d.w.z.: de combinatie van alle 3 de medicatieklassen) na 90 en 180 dagen niet afhankelijk van het EQ-VAS-scoretertiel bij studieaanvang. Zo was het gemiddelde verschil tussen het middelste tertiel (EQ-VAS-score: 51-65 punten) en het laagste tertiel (EQ-VAS-score: ≤50 punten) 0,59 (95%BI: -2,73 tot 3,93), terwijl het gemiddelde verschil tussen het hoogste tertiel (EQ-VAS-score: >65 punten) en het laagste tertiel -1,32 was (95%BI: -4,67 tot 2,04).
Veiligheid
- De frequentie van alle nadelige events, hartfalen, plotselinge sterfte en ernstige nadelige events was hoger bij patiënten met een EQ-VAS-score bij studieaanvang in de lagere tertielen (alle P voor interactie<0,05).
- Er was echter geen significante interactie tussen de QoL bij studieaanvang zoals beoordeeld met het EQ-VAS-scoretertiel en de behandelgroep wat betreft het optreden van (ernstige) nadelige events (alle P voor interactie>0,05).
Conclusie
Deze analyse van de STRONG-HF-studie liet zien dat de HIC-strategie, bestaande uit vroege en snelle optitratie van GDMT en nauwgezette follow-up, alle dimensies van QoL na 90 dagen verbeterde bij patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen voor AHF vergeleken met gebruikelijke zorg, ongeacht hun zelfgerapporteerde gezondheidstoestand bij studieaanvang. Andere sterke onafhankelijke voorspellers van een verbetering van de QoL waren een jongere leeftijd, geen ziekenhuisopname in het voorgaande jaar en een lagere NYHA-klasse vóór ziekenhuisopname.
De QoL bij studieaanvang was niet geassocieerd met het gunstige behandeleffect van de HIC-strategie op de primaire uitkomstmaat van HF-heropname of totale sterfte na 180 dagen. Ook was de waarschijnlijkheid dat patiënten die waren toegewezen aan de HIC-strategie de optimale GDMT-doses bereikten, niet afhankelijk van de QoL bij studieaanvang.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: