Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Position statement over HIF-PHI's voor de behandeling van anemie bij CNS

Nieuws - 4 juli 2024

Er is recent een position statement gepubliceerd door de European Renal Best Practice board van de ERA over hypoxie-induceerbare-factor-prolylhydroxylaseremmers (HIF-PHI’s) voor de behandeling van anemie als gevolg van CNS.

Anemie is een veel voorkomende complicatie bij patiënten met CNS. Patiënten met CNS die anemie ontwikkelen hebben een verhoogd risico op sterfte, ziekenhuisopname, ernstige cardiovasculaire events en progressie van CNS. Het risico op deze nadelige uitkomsten neemt toe met de ernst van de anemie.

Ondanks dat er mogelijkheden zijn om anemie te behandelen, zoals het gebruik van ijzersuppletie, erytropoëse-stimulerende middelen (ESA's) en bloedtransfusies, blijft anemie momenteel onderbehandeld bij patiënten met CNS. Therapieën die zich richten op hypoxie-induceerbare-factoren (HIF's), belangrijke regulatoren in de fysiologische respons op hypoxie, bieden een oraal alternatief voor ESA’s voor de behandeling van anemie bij CNS.

Deze positieverklaring bespreekt de effecten en het werkingsmechanisme van HIF-PHI’s en de rol van deze middelen bij de behandeling van anemie bij patiënten met CNS op basis van de huidige bewijsvoering.

Vind deze publicatie online op Nephrol Dial Transplant.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: