Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Survodutide vermindert lichaamsgewicht in fase 2-doseringsstudie naar overgewicht/obesitas

Glucagon and GLP-1 receptor dual agonist survodutide for obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled, dose-finding phase 2 trial

Literatuur - Le Roux CW, Steen O, Lucas KJ, et al.

Introductie en methoden

Achtergrond

Hoewel de GLP-1RA’s liraglutide en semaglutide een klinisch relevante reductie van het lichaamsgewicht hebben laten zien tot 12% vergeleken met placebo [1,2], blijft gewichtstoename na stopzetting van de behandeling een probleem [3]. Daarom moeten andere targets voor de behandeling van obesitas worden onderzocht. Survodutide (BI 456906) is een duale glucagon/GLP-1-receptoragonist die tot een grotere gewichtsvermindering leidde dan semaglutide bij patiënten met DM2 en een BMI van 25-50 kg/m² in een direct vergelijkende fase 2-studie van 16 weken [4].

Doel van de studie

Het doel van de studie was om de werkzaamheid, veiligheid en verdraagbaarheid van survodutide te onderzoeken bij personen met overgewicht of obesitas.

Methoden

In een internationale, multicentrische, dubbelblinde, placebogecontroleerde, dosisbepalende fase 2-RCT met parallelle groepen werden 386 deelnemers (leeftijd: 18-74 jaar) met een BMI ≥27 kg/m² maar zonder diabetes geïncludeerd. Met interactieve responstechnologie werden zij gerandomiseerd in een 1:1:1:1:1-verhouding (gestratificeerd naar geslacht) naar subcutaan survodutide (0,6, 2,4, 3,6 of 4,8 mg) of placebo eenmaal per week gedurende 46 weken (bestaande uit een dosisescalatiefase van 20 weken en een dosisonderhoudsfase van 26 weken), naast counseling op het gebied van voeding en lichaamsbeweging.

Uitkomstmaten

De primaire werkzaamheidsuitkomstmaat was de procentuele verandering in het lichaamsgewicht vanaf de aanvang van de studie tot 46 weken. Secundaire werkzaamheidsuitkomstmaten waren het bereiken van een afname van het lichaamsgewicht van ≥5%, ≥10% en ≥15% na 46 weken en de absolute verandering in het lichaamsgewicht, de middelomtrek, de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk vanaf de studieaanvang tot 46 weken.

De veiligheidsanalyse omvatte de beoordeling van vitale functies en de frequentie van nadelige events.

Belangrijkste resultaten

Werkzaamheid

Veiligheid en verdraagbaarheid

Conclusie

Deze fase 2-RCT toonde dat een 46 weken durende behandeling met survodutide resulteerde in een dosisafhankelijke vermindering van het lichaamsgewicht tot 12% vergeleken met placebo bij personen met een BMI ≥27 kg/m² maar zonder diabetes. Een meerderheid (55%) van de deelnemers die survodutide 4,8 mg kregen, bereikte een lichaamsgewichtsverlies ≥15%. Het verdraagbaarheidsprofiel van survodutide was vergelijkbaar met dat van GLP-1RA’s, waarbij gastro-intestinale aandoeningen de vaakst gemelde nadelige events waren.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Lancet Diabetes Endocrinol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: