Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verhoogde lichamelijke activiteit gelinkt aan lager risico op ontwikkeling van degeneratieve hartklepaandoeningen

Wearable device-measured moderate to vigorous physical activity and risk of degenerative aortic valve stenosis

Literatuur - Li Z, Cheng S, Guo B, et al. - Eur Heart J. 2024 Jul 2:ehae406 [Online ahead of print]. doi: 10.1093/eurheartj/ehae406

Introductie en methoden

Achtergrond

Op dit moment is er geen medicatie die de progressie van een hartklepaandoening (valvular heart disease, VHD) kan voorkomen of vertragen [1]. Hoewel lichamelijke activiteit effectief is gebleken bij het voorkómen van ASCVD en de daaraan gerelateerde mortaliteit [2,3], is de rol ervan bij het voorkómen van degeneratieve VHD niet geheel duidelijk [4-6].

Doel van de studie

De auteurs onderzochten de dosis-responsrelatie tussen matige tot intensieve lichamelijke activiteit en het risico op degeneratieve VHD bij volwassenen van middelbare leeftijd.

Methoden

In een grootschalige, prospectieve, observationele studie werden 2 sets gegevens verkregen van UK Biobank-deelnemers in de leeftijd van 40-69 jaar. Objectieve gegevens over lichamelijke activiteit werden verzameld van 87.248 deelnemers die in de periode 2013-2015 een versnellingsmeter om hun dominante pols droegen om het volume van hun lichamelijke activiteit gedurende 7 dagen te beoordelen (primair cohort). Met de zelfgerapporteerde International Physical Activity Questionnaire - Short Form werden subjectieve gegevens over lichamelijke activiteit verzameld van 361.681 deelnemers voor de periode 2006-2010 (secundair cohort).

Uitkomstmaten

De primaire uitkomstmaat was de incidentie van degeneratieve VHD, waaronder aortaklepstenose (AS) en aorta- en mitralisklepinsufficiëntie. De secundaire uitkomstmaat bestond uit de incidentie van aan degeneratieve VHD gerelateerde events, gedefinieerd als de samengestelde uitkomst van interventie of sterfte gerelateerd aan degeneratieve VHD.

Belangrijkste resultaten

Risico op aortaklepstenose en gerelateerde events

Risico op aorta- en mitralisklepinsufficiëntie en gerelateerde events

Conclusie

In deze prospectieve, observationele bevolkingscohortstudie werden niet-lineaire inverse associaties waargenomen tussen het volume van matige tot intensieve lichamelijke activiteit (gemeten met een versnellingsmeter om de pols en een zelfgerapporteerde vragenlijst) en het risico op het ontwikkelen van AS en AS-gerelateerde interventie of mortaliteit. Deze inverse relatie werd ook waargenomen bij subgroepen met een hoog risico, zoals ouderen en patiënten met hypertensie, obesitas, dyslipidemie of CNS. De associatie tussen het volume van matige tot intensieve lichamelijke activiteit en de incidentie van aorta- of mitralisklepinsufficiëntie was echter minder duidelijk, “wat wijst op verschillende onderliggende mechanismen voor klepstenose en -insufficiëntie”, aldus de auteurs.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: