Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

LLT-gebruik en bereiken van LDL-c-streefwaarde bij patiënten met hoog/zeer hoog HVZ-risico

Use of combination therapy is associated with improved LDL cholesterol management: 1-year follow-up results from the European observational SANTORINI study

Literatuur - Ray KK, Aguiar C, Arca M, et al. - Eur J Prev Cardiol. 2024 Jun 11:zwae199 [Online ahead of print]. doi: 10.1093/eurjpc/zwae199

Introductie en methoden

Achtergrond

Na publicatie van de strengere LDL-c-streefwaarden in de ESC/EAS-richtlijnen voor het management van dyslipidemieën in 2019 [1], werd de SANTORINI-studie (treatment of high- and very-high-riSk dyslipidemic pAtients for the preveNTion of cardiOvasculaR events in Europe-a multInatioNal observatIonal) uitgevoerd om de behandeling van patiënten met een hoog of zeer hoog HVZ-risico te evalueren in de periode 2020-2021 [2]. Uit de analyse bij aanvang van de SANTORINI-studie bleek dat 22% van de patiënten geen gedocumenteerd bewijs had van het gebruik van lipidenverlagende therapie (lipid-lowering therapy, LLT) en dat slechts 20% van alle patiënten de op risico gebaseerde LDL-c-streefwaarde uit 2019 haalde [3].

Doel van de studie

In een prospectieve follow-upstudie van het SANTORINI-cohort beoordeelden de auteurs of de implementatie van de ESC/EAS-richtlijnen voor dyslipidemieën uit 2019 verbeterde met betrekking tot het LLT-gebruik na 1 jaar ten opzichte van de aanvang van de studie en of verandering in het LLT-gebruik effect had op de LDL-c-regulatie en het bereiken van de risicogebaseerde LDL-c-streefwaarde.

Methoden

De SANTORINI-studie was een multinationale, prospectieve, observationele en beschrijvende studie waarin 9559 patiënten (leeftijd ≥18 jaar) met een hoog of zeer hoog HVZ-risico werden geïncludeerd in 14 Europese landen (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Republiek van Ierland, Spanje, het VK, Zweden en Zwitserland) van 17 maart 2020 tot 11 februari 2021, gevolgd door 1 jaar prospectieve follow-up (database werd gesloten op 31 mei 2022). Er waren geen specifieke exclusiecriteria, al moesten studiedeelnemers wel een geschatte levensverwachting >1 jaar hebben.

Voor 9136 patiënten waren ≥1 follow-upgegevens beschikbaar, van wie 2626 (28,7%) een hoog HVZ-risico hadden en 6504 (71,2%) een zeer hoog HVZ-risico (volledige-analyseset). Voor 7210 patiënten (2033 met hoog HVZ-risico (28,2%) en 5173 met zeer hoog HVZ-risico (71,8%)) waren LDL-c-gegevens bij studieaanvang en na follow-up beschikbaar (LDL-c-dataset).

Uitkomstmaten

De primaire uitkomstmaten waren de verandering in het LLT-gebruik en het bereiken van de ESC/EAS risicogebaseerde LDL-c-streefwaarden uit 2019 (gedefinieerd als<1,8 mmol/l voor patiënten met een hoog HVZ-risico en <1,4 mmol/l voor patiënten met een zeer hoog HVZ-risico) na 1 jaar. De secundaire uitkomstmaat was het risico op cardiovasculaire events, inclusief cardiovasculaire sterfte, 3-componenten-MACE (cardiovasculaire sterfte, niet-fataal MI of niet-fatale beroerte) en 4-componenten-MACE (cardiovasculaire sterfte, niet-fataal MI, niet-fatale beroerte of coronaire revascularisatie), na 1 jaar. De incidentie van totale sterfte was een verkennende uitkomstmaat.

Belangrijkste resultaten

Verandering in het gebruik van lipidenverlagende therapie

Verandering in LDL-c-regulatie

Verandering in het bereiken van risicogebaseerde LDL-c-streefwaarde

Cardiovasculaire events en totale sterfte

Conclusie

In de Europese, prospectieve, observationele SANTORINI-studie, uitgevoerd na publicatie van de ESC/EAS-richtlijnen voor het management van dyslipidemieën uit 2019, was het LLT-gebruik hoger bij een derde van de patiënten met een hoog of zeer hoog HVZ-risico tijdens de follow-up van 1 jaar en ongewijzigd bij twee derde. De gemiddelde LDL-c-waarde daalde van 2,4 mmol/l bij studieaanvang tot 2,0 mmol/l na 1 jaar, terwijl het percentage patiënten dat hun risicogebaseerde LDL-c-streefwaarde bereikte, steeg van 21% tot 31%. Meer patiënten die combinatie-LLT kregen, haalden hun LDL-c-streefwaarde vergeleken met degenen die monotherapie kregen. Toch bereikte 69% van alle patiënten niet hun LDL-c-streefwaarde na 1 jaar en was het aantal cardiovasculaire events hoog.

Door het uitgebreide aanbod van LLT’s waarover artsen momenteel beschikken, menen de auteurs “dat hieruit volgt dat de focus nu moet verschuiven naar evaluatie van strategieën die de ESC/EAS-richtlijnen uit 2019 beter implementeren, met speciale aandacht voor de implementatie van vroegtijdig en uitgebreider gebruik van combinatie-LLT”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur J Prev Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: