Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Resolutie van non-HDL-c hyperlipidemie uit kindertijd in volwassenheid geassocieerd met lager risico op CV-events

Non–High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels From Childhood to Adulthood and Cardiovascular Disease Events

Literatuur - Wu F, Jacobs D, Daniel S, et al. - JAMA. 2024 Jun 4;331(21):1834-1844. doi: 10.1001/jama.2024.4819

Introductie en methoden

Achtergrond

Non-HDL-c hyperlipidemie, wat een causale risicofactor is voor ASCVD, komt vaak voor bij kinderen [1,2]. Er is een gebrek aan direct bewijs dat non-HDL-c-waarden in kindertijd en veranderingen in deze waarden van kindertijd tot volwassen leeftijd in verband brengen met langetermijnrisico op cardiovasculaire events.

Doel van de studie

Het doel van deze studie was om te bepalen of de associatie tussen non-HDL-c-waarden in kindertijd en cardiovasculaire events onafhankelijk is van non-HDL-c-waarden op volwassen leeftijd of van veranderingen in non-HDL-c-waarden van kindertijd tot volwassenheid. Daarnaast onderzocht deze studie of het verhelpen van non-HLD-c hyperlipidemie uit de kindertijd op een volwassen leeftijd geassocieerd is met een verlaagd risico op cardiovasculaire events op volwassen leeftijd.

Methoden

De auteurs gebruikten gepoolde individuele deelnemersgegevens van 6 cohorten van het International Childhood Cardiovascular Cohort (i3C) Consortium (5 cohorten kwamen uit de VS en 1 cohort kwam uit Finland) die deelnemers includeerden van 1970 tot 1996, met een laatste follow-up in 2019. In deze analyse werden gegevens opgenomen van 5121 deelnemers (60% vrouw) van wie non-HDL-c metingen beschikbaar waren op kinderleeftijd (leeftijd 3 tot 19 jaar) en op volwassen leeftijd (leeftijd 20 tot 40 jaar). Bij elk bezoek werden de non-HDL-c-waarden gestandaardiseerd als leeftijds- en geslachtsspecifieke z-scores. Voor elke deelnemer werd het gemiddelde van alle z-scores over de kindertijd en de volwassenheid gebruikt om een enkele waarde voor analyse te verkrijgen.

Deelnemers werden gestratificeerd in 4 groepen op basis van de verandering in non-HDL-c-waarde tussen kindertijd en volwassenheid: persisterende hyperlipidemie (d.w.z. hyperlipidemie zowel in kindertijd als volwassenheid; n=252); incidentele hyperlipidemie (d.w.z. geen hyperlipidemie in de kindertijd en hyperlipidemie in de volwassenheid; n=158); verholpen (d.w.z. hyperlipidemie in de kindertijd en geen hyperlipidemie in de volwassenheid; n=937); en persistente waarden binnen het door de richtlijnen aanbevolen bereik (d.w.z.; n=3774). Hyperlipidemie werd gedefinieerd als non-HDL-c ≥145 mg/dL (3,75 mmol/L) bij kinderen en ≥190 mg/dL (4,91 mmol/L) bij volwassenen. De gemiddelde duur van de follow-up was 8,9 jaar na de leeftijd van 40 jaar.

Uitkomstmaten

De belangrijkste uitkomstmaten waren fatale en niet-fatale cardiovasculaire events. Niet-fatale cardiovasculaire event omvatten het eerste optreden van vastgestelde MI, beroerte, voorbijgaande ischemische aanval, ischemische HF, angina, perifere vaatziekte, carotisinterventie, abdominaal aorta-aneurysma en coronaire revascularisatie.

Belangrijkste resultaten

Non-HDL-c z-scores tijdens kindertijd en volwassen leeftijd en veranderingen in scores

Verandering in non-HDL-c-status

Conclusie

In deze analyse waarbij gegevens van 6 prospectieve cohortstudies onder 5121 kinderen werd gebruikt was non-HDL-c in kindertijd geassocieerd met cardiovasculaire events op latere leeftijd, maar deze associatie werd grotendeels afgezwakt door te corrigeren voor non-HDL-c-waarden op volwassen leeftijd. Daarnaast hadden personen die non-HDL-c hyperlipidemie uit de kindertijd hadden opgelost op volwassen leeftijd een vergelijkbaar risico op cardiovasculaire events in vergelijking met personen die geen hyperlipidemie hadden in zowel de kindertijd als de volwassenheid. Persisterende non-HDL-c hyperlipidemie van de kindertijd tot de volwassenheid was daarentegen geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire events vergeleken met personen die persistent binnen het richtlijnbereik bleven.

De auteurs concluderen dat “deze bevindingen suggereren dat primordiale en primaire interventies ter preventie en verlaging van verhoogde non-HDL-c-waarden in de kindertijd vroegtijdige HVZ kunnen helpen voorkomen”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: