Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Alirocumab verlaagt MACE na ACS onafhankelijk van geslacht

Alirocumab and cardiovascular outcomes according to sex and lipoprotein(a) after acute coronary syndrome: a report from the ODYSSEY OUTCOMES study

Literatuur - Bittner VE, Schwartz GG, Bhatt DL, et al. - J Clin Lipidol. 2024 Apr 10:S1933-2874(24)00169-7. doi: 10.1016/j.jacl.2024.04.122.

Introductie en methoden

Achtergrond

Een recente verklaring van de European Society of Atherosclerosis benadrukt dat er verschillen zijn in de lipidenwaarden tussen vrouwen en mannen gedurende levensfases [1]. Vrouwen hebben over het algemeen hogere Lp(a)-waarden dan mannen [2]. In ODYSSEY OUTCOMES verminderde het PCSK9-monoklonale antilichaam alirocumab versus placebo het risico op MACE bij patiënten met recent ACS en aanhoudende verhoging van atherogene lipoproteïnen ondanks geoptimaliseerde statinetherapie [3-4]. Het is onduidelijk of het geslacht van invloed is op de werkzaamheid van PCSK9-remmers post-ACS, en of het effect van PCSK9-remmers op cardiovasculaire uitkomsten bij vrouwen en mannen wordt beïnvloed door Lp(a).

Doel van de studie

In een vooraf gespecificeerde subgroepanalyse van ODYSSEY OUTCOMES evalueerden de auteurs de werkzaamheid en veiligheid van alirocumab bij vrouwen en mannen. Bovendien evalueerden de auteurs in een post-hocanalyse van ODYSSEY OUTCOMES of cardiovasculaire uitkomsten beïnvloedt wordt door geslacht, baseline Lp(a) en behandeling.

Methoden

De ODYSSEY OUTCOMES-studie was een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie waarin 18.924 patiënten (4762 vrouwen en 14.162 mannen) met een recent ACS (1-12 maanden eerder) en verhoogde concentraties van atherogene lipoproteïnen ondanks hoogintensieve of maximaal getolereerde statinetherapie werden gerandomiseerd naar alirocumab 75 mg subcutaan elke 2 weken of placebo. De mediane follow-up periode was 2,8 jaar.

Uitkomstmaten

De primaire uitkomstmaat was MACE (gedefinieerd als eerste event in een samenstelling van sterfte door coronaire hartziekte, niet-fatale MI, fatale of niet-fatale ischemische beroerte, of instabiele angina pectoris waarvoor ziekenhuisopname nodig was). Secundaire uitkomsten waren totale cardiovasculaire events (inclusief eerste en opvolgende componenten van MACE, cardiovasculaire sterfte, hemorragische beroerte, HF-hospitalisaties, PAD-events en VTE), niet-cardiovasculaire sterfte en sterfte door alle oorzaken.

Belangrijkste resultaten

Werkzaamheidsuitkomsten bij vrouwen en mannen

Veiligheidsuitkomsten bij vrouwen en mannen

Totale CV-events volgens geslacht, behandeling en baseline Lp(a)

Conclusie

In een analyse van ODYSSEY OUTCOMES onder patiënten met recent ACS verlaagde alirocumab het risico op MACE vergeleken met placebo bij beide geslachten zonder veiligheidssignalen. Patiënten met hogere Lp(a)-waarden hadden het grootste voordeel van behandeling met alirocumab bij zowel mannen als vrouwen, maar de afhankelijkheid van de grootte van het behandelingseffect van Lp(a) was groter bij vrouwen dan bij mannen.

Referenties

Toon referenties

Deel deze pagina met collega's en vrienden: