Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Semaglutide verlaagt klinische HF-events bij patiënten met HFpEF

Nieuws - 30 aug. 2024

Effects of semaglutide on clinical events in heart failure with preserved ejection fraction: a pooled, participant-level analysis of SELECT, FLOW, STEP-HFpEF and STEP-HFpEF DM trials

Gepresenteerd op het ESC-congres 2024 door: Mikhail Kosiborod - Kansas City, MO, VS

Introductie en methoden

HFpEF is geassocieerd met een hoog risico op cardiovasculaire sterfte en verslechtering van HF-events, vooral bij patiënten met overgewicht en obesitas. In het STEP-HFpEF-programma verbeterde de GLP1-RA semaglutide versus placebo HF-gerelateerde symptomen en fysieke beperkingen, en verminderde het lichaamsgewicht bij patiënten met obesitasgerelateerd HFpEF. Het is echter onduidelijk of semaglutide klinische HF-events vermindert bij patiënten met HFpEF.

Het doel van deze gepoolde analyse van gegevens op individueel patiëntniveau van SELECT, FLOW, STEP-HFpEF en STEP-HFpEF DM was om te evalueren of semaglutide het risico op klinische HF-events vermindert bij patiënten met HFpEF.

Het STEP-HFpEF-programma includeerde 1145 patiënten met obesitasgerelateerd HFpEF, de SELECT-studie includeerde 17.604 patiënten met vastgestelde HVZ en overgewicht of obesitas maar zonder diabetes, en de FLOW-studie includeerde 3533 patiënten met DM2 en CNS. Deze analyse omvatte alle deelnemers van de STEP-HFpEF en STEP-HFpEF DM onderzoeken (n=1145), en deelnemers met HFpEF van SELECT (n=2273) en FLOW (n=325), wat leidde tot een totale studiecohort van 3743 patiënten. Deelnemers werden gerandomiseerd naar subcutaan semaglutide eenmaal per week (2,4 mg in STEP-HFpEF, STEP-HFpEF DM en SELECT; en 1,0 mg in FLOW) of placebo.

De belangrijkste uitkomstmaat was een samenstelling van cardiovasculaire sterfte of verslechtering van HF-events (ziekenhuisopname of urgent bezoek vanwege HF). Secundaire uitkomstmaten waren de individuele componenten van het samengestelde eindpunt en veiligheidsuitkomsten.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze gepoolde analyse van SELECT-, FLOW-, STEP-HFpEF- en STEP-HFpEF DM-studies onder patiënten met HFpEF verlaagde semaglutide het risico op de samengestelde uitkomstmaat van cardiovasculaire mortaliteit of verslechtering van HF-events. Semaglutide had een gunstig effect op verslechterende HF-events, terwijl het effect op cardiovasculaire sterfte niet significant was. Het gunstige effect van semaglutide werd afgezwakt bij patiënten met een lagere BMI. “Gezamenlijk ondersteunen deze gegevens zeker semaglutide als een effectieve behandelingsoptie bij mensen met hartfalen en een behouden ejectiefractie”, zegt Mikhail Kosiborod.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het ESC-congres 2024 is verstrekt -

De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in Lancet.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: