Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen verschil in MACE-risico met avond- versus ochtenddosering van antihypertensiva

Nieuws - 31 aug. 2024

The BedMed and BedMed-Frail randomised controlled trials - Effect of antihypertensive timing on mortality and morbidity

Gepresenteerd op het ESC-congres 2024 door: dr. Scott Garrison - Edmonton, AL, Canada

Introductie en methoden

Een nachtelijke hoge bloeddruk verhoogt het risico op MI en beroerte in vergelijking met een hoge bloeddruk overdag. Dit roept de vraag op of het innemen van eenmaaldaags gedoseerde antihypertensieve medicatie vóór het slapen gaan beter is dan de conventionele ochtenddosering. Eerdere studies naar de effecten van de timing van antihypertensieve dosering op het HVZ-risico lieten echter tegenstrijdige resultaten zien.

In de BedMed-studie, een prospectieve, pragmatische, multicentrische open-label-RCT met geblindeerde uitkomstmaten, werden 3357 Canadese patiënten uit de eerstelijnsgezondheidszorg, zonder voorgeschiedenis van glaucoom, gerandomiseerd naar inname van al hun antihypertensiva ’s avonds of ’s ochtends. De mediane follow-upduur was 4,6 jaar.

Aangezien oudere volwassenen vaak ondervertegenwoordigd zijn in RCT’s, voerden de onderzoekers een tweede studie uit in een kwetsbare populatie met een groter risico op hypotensieve nadelige events. De BedMed-Frail-studie had een vergelijkbare opzet, maar de deelnemers waren 776 Canadese ouderen die in een woonzorgcentrum woonden. Ze werden gerandomiseerd naar avonddosering of gebruikelijke zorg (voornamelijk medicatie-inname ’s ochtends). De mediane follow-upduur was 415 dagen.

In beide studies was de primaire uitkomstmaat MACE, gedefinieerd als een samengestelde uitkomst van totale sterfte of ziekenhuisopname of bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) voor ACS/MI, beroerte of congestief HF. Secundaire uitkomstmaten omvatten een ongeplande ziekenhuisopname/SEH-bezoek ongeacht de reden en visuele, cognitieve en fractuurgerelateerde events. In de BedMed-Frail-studie waren aanvullende secundaire uitkomstmaten onder andere cognitieve achteruitgang en huidulceratie.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De 2 Canadese BedMed-studies lieten zien dat er geen verschil was van avond- versus ochtenddosering van antihypertensiva op het MACE-risico bij eerstelijnspatiënten en kwetsbare ouderen. Ook waren er geen duidelijke verschillen in de veiligheidsuitkomsten. Professor Garrison adviseerde patiënten daarom om hun antihypertensiva in te nemen wanneer hen dat het beste uitkomt of wanneer ze dit het minst snel vergeten.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het ESC-congres 2024 is verstrekt -

Deel deze pagina met collega's en vrienden: