Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Semaglutide verlaagt HF-uitkomsten bij patiënten met DM2 en CNS

Nieuws - 31 aug. 2024

Effects of the GLP-1 receptor agonist, semaglutide, on heart failure outcomes: a pre-specified analysis of the FLOW trial in participants with type 2 diabetes and chronic kidney disease

Gepresenteerd op het ESC-congres 2024 door: Richard Pratley - Orlando, FL, VS

Introductie en methoden

Patiënten met DM2 en CNS hebben een hoog risico op nierfalen en cardiovasculaire uitkomsten. In de FLOW-studie verminderde behandeling met semaglutide de samengestelde uitkomst van nier-events of cardiovasculaire sterfte bij mensen met DM2 en CNS in vergelijking met placebo.

In deze voorafgespecificeerde analyse van FLOW werden de effecten van semaglutide versus placebo op HF-events geëvalueerd bij patiënten met DM2 en CNS.

De FLOW-studie was een multinationale, gerandomiseerde gecontroleerde klinische studie waarin 3533 volwassenen met DM2 en CNS in een 1:1 ratio werden gerandomiseerd naar semaglutide 1 mg eenmaal per week of naar placebo bovenop standaardzorg. FLOW was een event-gedreven studie en werd vroegtijdig gestopt vanwege werkzaamheid . De mediane follow-up was 3,4 jaar.

Het belangrijkste HF-uitkomstmaat was een samenstelling van de tijd tot eerste optreden van HF-events, gedefinieerd als nieuw ontstaan of verslechtering van HF (ziekenhuisopname of urgent bezoek vanwege HF), of cardiovasculaire sterfte.

Belangrijkste resultaten

HF-status bij aanvang van de studie

Belangrijkste uitkomstmaten

Conclusie

In deze voorafgespecificeerde analyse van FLOW verlaagde semaglutide de samengestelde uitkomst van HF-events of cardiovasculaire sterfte bij patiënten met DM2 en CNS in vergelijking met placebo, ongeacht HF-status bij aanvang van de studie. Het effect van semaglutide was consistent in voorafgespecificeerde klinisch relevante subgroepen.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het ESC-congres 2024 is verstrekt -

De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in JACC.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: