Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gepoolde analyse toont dat finerenon CV- en nieruitkomsten verlaagt bij cardiovasculair-nier-metaboolsyndroom

Nieuws - 1 sep. 2024

Finerenone in Heart Failure and Chronic Kidney Disease with Type 2 Diabetes: the FINE-HEART Pooled Analysis of Cardiovascular, Kidney, and Mortality Outcomes

Gepresenteerd op het ESC-congres 2024 door: Muthiah Vaduganathan - Boston, MA, VS

Introductie en methoden

Cardiovasculair-nier-metaboolsyndroom is onlangs door de American Heart Association (AHA) erkend als een onafhankelijk syndroom, dat de samenloop van HVZ, nierziekte en metabole ziekten bij patiënten onderstreept. Ondanks recente vooruitgangen in medische therapieën blijft de ziektelast van het CKM-syndroom op populatieniveau hoog.

FINE-HEART was een voorafgespecifieerde gepoolde analyse van 3 fase 3-RCT's, namelijk FINEARTS-HF, FIDELIO-DKD en FIGARO-DKD, waarin de effecten van de niet-steroïde MRA finerenon op CV- en nieruitkomsten werden geëvalueerd. In totaal werden er 18.991 patiënten met verschillende combinaties van HF, CNS en DM2 opgenomen in deze analyse.

De primaire uitkomstmaat was cardiovasculaire sterfte. Secundaire eindpunten waren sterfte door alle oorzaken, HF-ziekenhuisopnames en een samengestelde niereindpunt (bestaande uit aanhoudende daling in eGFR ≥50%, nierfalen of overlijden als gevolg van nierfalen).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze grote gepoolde analyse op deelnemersniveau van FINEARTS-HF, FIDELIO-DKD en FIGARO-DKD slaagde finerenon er niet in om cardiovasculaire sterfte te verlagen bij patiënten met cardiovasculair-nier-metaboolsyndroom in vergelijking met placebo. Finerenon verminderde significant sterfte door alle oorzaken, HF-ziekenhuisopnames en nieruitkomsten bij patiënten met cardiovasculair-nier-metaboolsyndroom in vergelijking met placebo. “De behandelingseffecten waren consistent in alle klinisch relevante subgroepen, inclusief patiënten met meerdere aandoeningen en patiënten die eerder waren behandeld met een SGLT2-remmer of GLP-1-receptoragonist”, voegde Muthiah Vaduganathan toe.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het ESC-congres 2024 is verstrekt -

Bekijk een video met Muthiah Vaduganathan

Deel deze pagina met collega's en vrienden: