Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Small dense LDL-c heeft geen invloed op behandeleffect van icosapent-ethyl

Nieuws - 3 sep. 2024

Icosapent ethyl by baseline small dense low-density lipoprotein cholesterol: an analysis of REDUCE-IT

Gepresenteerd op het ESC-congres 2024 door: Rahul Aggarwal - Boston, MA, US

Introductie en methoden

In de REDUCE-IT-studie verlaagde icosapent-ethyl, een gezuiverde vorm van het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA), het risico op MACE bij statinebehandelde patiënten met verhoogde triglyceridenwaarden en vastgestelde HVZ of een verhoogd HVZ-risico vergeleken met placebo. Small dense LDL-c (sdLDL-c) is een subtype van LDL-c dat zeer atherogeen is en geassocieerd met HVZ-risico. Het heeft een hoge concentratie cholesterol en wordt gevormd uit LDL-deeltjes die rijk zijn aan triglyceriden. sdLDL-c wordt momenteel weinig gebruikt als biomarker in de klinische praktijk. Deze post-hocanalyse van REDUCE-IT evalueerde of het behandeleffect van icosapent-ethyl wordt gemodificeerd door sdLDL-c-waarden.

REDUCE-IT was een internationale, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie waarin 8179 statinebehandelde patiënten met ofwel vastgestelde HVZ of met diabetes en ten minste één extra risicofactor, verhoogde triglyceriden (1.69-5.63 mmol/L) en gecontroleerde LDL-c-waarden (1.06-2.59 mmol/L) werden gerandomiseerd naar icosapent-ethyl 4 g/dag of placebo.

In de REDUCE-IT sdLDL-c post-hocanalyse werden patiënten van REDUCE-IT gestratificeerd in groepen op basis van sdLDL-c-waarden bij aanvang van de studie (afkapwaarde: 46 mg/dL). In totaal hadden 7698 patiënten sdLDL-c-waarden onder 46 mg/dL (n=3860 waren behandeld met icosapent-ethyl; n=3838 waren behandeld met placebo; mediane baselinewaarde in beide groepen: ~34 mg/dL), terwijl 459 patiënten een sdLDL-c-waarde gelijk aan of hoger dan deze afkapwaarde hadden (n=217 waren behandeld met icosapent-ethyl; n=242 waren behandeld met placebo; mediane baselinewaarde in beide groepen: ~48 mg/dL).

De primaire uitkomstmaat was 5-punts-MACE, een samenstelling van cardiovasculaire sterfte, niet-fataal MI, niet-fatale beroerte, coronaire revascularisatie of instabiele angina.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze post-hocanalyse van REDUCE-IT waren hogere sdLDL-c-waarden bij aanvang van de studie geassocieerd met een hogere incidentie van 5-punts-MACE in de placebogroep, maar niet in de icosapent-ethylgroep. Icosapent-ethyl verlaagde het risico op MACE in statinebehandelde patiënten met verhoogde triglyceridenwaarden en vastgestelde HVZ of een verhoogd HVZ-risico, ongeacht baseline sdLDL-c.

- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het ESC-congres 2024 is verstrekt -

Deel deze pagina met collega's en vrienden: