Kleine fase 4-studie toont regressie van carotisplaque na kortdurende behandeling met evolocumab
Primary Results of SLICE-CEA CardioLink-8: A Randomized Trial of Evolocumab on Carotid Artery Atherosclerotic Plaque Characteristics in People with Asymptomatic High-Risk Carotid Stenosis
Nieuws - 11 sep. 2024Gepresenteerd op het ESC-congres 2024 door: C. David Mazer - Toronto, ON, Canada
Introductie en methoden
Statines verminderen de kwetsbaarheid van carotisplaques en het risico op ischemische beroerte. PCSK9-remmers verlagen ook de LDL-c-waarde en het risico op ischemische events, waaronder beroerte, bij patiënten met prevalente ASCVD. Het is echter niet duidelijk of LDL-c verlaging met PCSK9-remmers de plaquekenmerken en -kwetsbaarheid gunstig verandert bij patiënten met asymptomatische, ernstige carotisstenose.
De studie SLICE-CEA (A Study of Evolocumab on Carotid Artery Atherosclerotic Plaque Morphology Prior to Carotid EndArterectomy) CardioLink-8 was een Canadese, multicentrische open-label-RCT (fase 4) met geblindeerde uitkomsten bij 63 patiënten (leeftijd ≥40 jaar) met asymptomatische, unilaterale, ernstige (70-99%) carotisstenose en ≥1 hoogrisicokenmerken (bijvoorbeeld recente beroerte, DM2, nierfalen) die matig- tot hoogintensieve statinetherapie kregen of goed gedocumenteerde statine-intolerantie hadden. De deelnemers werden gerandomiseerd naar subcutaan evolocumab (140 mg elke 2 weken), naast reguliere medische behandeling, gedurende 26 weken of gebruikelijke zorg.
De primaire uitkomstmaat was de verandering in het volume van de lipidenrijke necrotische kern (lipid-rich necrotic core, LRNC) zoals gemeten met MRI vanaf de aanvang van de studie tot het einde van de behandeling. De secundaire uitkomstmaten was de met MRI bepaalde verandering in het volume van de vaatwand en dat van het vaatlumen. De onderzoekers gebruikten een intent-to-treat-analyse van de gegevens van alle deelnemers die een te beoordelen MRI-scan hadden bij studieaanvang en bij follow-up (evolocumab: n=23; gebruikelijke zorg: n=25).
Belangrijkste resultaten
- Na 6 maanden was de verandering in het LRNC-volume ten opzichte van de baselinewaarde -8,4 mm³ bij patiënten die werden behandeld met evolocumab en 64,9 mm³ bij degenen die de gebruikelijke zorg kregen (P=0,017).
- De componenten van de primaire uitkomstmaat waren het volume van de vaatwand met bloeding in de plaque (intraplaque hemorrhage, IPH) en het volume van vaatwandlipiden. Er was een significant verschil in de verandering in deze 2 componenten tussen de evolocumabgroep en de groep met gebruikelijke zorg (beide P≤0,037), waarbij behandeling met evolocumab resulteerde in een duidelijke vermindering van het volume van vaatwandlipiden ten opzichte van de baselinewaarde.
- Subgroepanalyse toonde dat het behandeleffect van evolocumab versus gebruikelijke zorg op de primaire uitkomstmaat consistent was in subgroepen gestratificeerd naar bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, LDL-c-baselinewaarde of aanwezigheid van een IPH bij studieaanvang (alle P voor interactie>0,05).
- De secundaire uitkomstmaten (verandering in volume van vaatwand en -lumen) lieten geen statistisch significant verschil zien tussen de behandelgroepen (beide P>0,05).
- Over een periode van 6 maanden vertoonden minder patiënten in de evolocumabgroep progressie van het volume van de LRNC en dat van vaatwandlipiden vergeleken met de gebruikelijke-zorggroep (beide P≤0,013).
Conclusie
In deze kleine fase 4-studie leidde evolocumabbehandeling gedurende 6 maanden tot regressie van de LRNC (gemeten met MRI) en minder ziekteprogressie vergeleken met gebruikelijke zorg bij patiënten met asymptomatische, ernstige carotisstenose met een hoog risico.
- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens het ESC-congres 2024 is verstrekt -