Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Bempedoïnezuur heeft vergelijkbaar gunstig CV-effect als statines wanneer genormaliseerd voor de mate van LDL-c-verlaging

Comparative Cardiovascular Benefits of Bempedoic Acid and Statin Drugs

Literatuur - Lincoff AM, Ray KK, Sasiela WJ, et al. - J Am Coll Cardiol. 2024 Jul 9;84(2):152-162. doi: 10.1016/j.jacc.2024.04.048

Introductie en methoden

Achtergrond

Bempedoïnezuur, een remmer van adenosinetrifosfaatcitraatlyase (ACL), blokkeert de cholesterolsynthese stroomopwaarts van HMG-CoA-reductase. In tegenstelling tot statines is bempedoïnezuur een prodrug die in de lever wordt geactiveerd. In de recente CLEAR (Cholesterol Lowering via Bempedoic Acid, an ACL-Inhibiting Regimen) Outcomes-studie resulteerde behandeling met bempedoïnezuur in een daling van de LDL-c-waarde met 21% na 6 maanden vergeleken met placebo en een relatieve daling van het risico op MACE met 13% [1].

In 2010 rapporteerde de Cholesterol Treatment Trialists’ Collaboration (CTTC) dat voor elke verlaging van de LDL-c-waarde met 1 mmol/l (38,7 mg/dl) die wordt bereikt met statinetherapie gedurende 1 jaar, het risico op ernstige vasculaire events met 22% wordt verlaagd [2].

Doel van de studie

De auteurs onderzochten of de relatie tussen de LDL-c-verlaging en het gunstige cardiovasculaire effect die worden bereikt met bempedoïnezuur vergelijkbaar is met de relatie die is waargenomen voor statines wanneer deze wordt genormaliseerd per eenheid verandering van de LDL-c-waarde.

Methoden

De CLEAR Outcomes-studie was een internationale, multicentrische, dubbelblinde, placebogecontroleerde, event-gedreven fase 3-RCT waarin 13.970 statine-intolerante patiënten met reeds bestaande HVZ (secundaire-preventiecohort) of een verhoogd HVZ-risico (primaire-preventiecohort) en LDL-c ≥100 mg/dl (≥2,6 mmol/l) werden gerandomiseerd naar oraal bempedoïnezuur 180 mg eenmaal daags of placebo. Op het moment van de randomisatie gebruikten 3174 patiënten (22,7%) een statine. De mediane follow-upduur was 40,6 maanden (Q1-Q3: 37,1-46,2).

Voor de huidige analyse pasten de auteurs de CTTC-methodologie toe op de uitkomsten van patiënten in de CLEAR Outcomes-studie, waarbij ze de samengestelde uitkomstmaten ‘ernstig vasculair event’ (gedefinieerd als sterfte door coronaire hartziekte, niet-fataal MI, fatale of niet-fatale beroerte of coronaire revascularisatie) en ‘ernstig coronair event’ (gedefinieerd als sterfte door coronaire hartziekte of niet-fataal MI) van de CTTC hanteerden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Toepassing van de CTTC-methodologie op de gegevens van de CLEAR Outcomes-studie toonde dat bempedoïnezuur het risico op ernstige vasculaire en coronaire events bij patiënten met HVZ of een hoog risico daarop in dezelfde mate verminderde als statines voor een bepaalde absolute mate van LDL-c-verlaging. De boodschap die de auteurs willen meegeven, luidt daarom: “Hoewel statines de eerstelijnstherapie blijven voor de preventie van HVZ, kan behandeling met bempedoïnezuur zorgen voor een aanzienlijke verlaging van het cardiovasculaire risico bij patiënten die de gewenste LDL-c-waarde niet kunnen bereiken met een statine, onder wie patiënten die de door de richtlijnen aanbevolen statinedoses niet kunnen of willen verdragen of die onvoldoende LDL-c-verlaging laten zien ondanks intensieve statinetherapie.”

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: