Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Risico op nadelige nieruitkomsten bij oudere patiënten na opname voor HF

Kidney Outcomes Among Medicare Beneficiaries After Hospitalization for Heart Failure

Literatuur - Ostrominski JW, Greene SJ, Patel RB, et al. - JAMA Cardiol. 2024 Jul 1;9(7):667-672. doi: 10.1001/jamacardio.2024.1108

Introductie en methoden

Achtergrond

Niergezondheid heeft hernieuwde aandacht gekregen als onderdeel van de preventie- en behandelingsaanpak van HF, ook in grote HF-studies [1]. Het ontbreekt echter aan kennis over het vóórkomen van klinisch relevante nieruitkomsten in hedendaagse HF-populaties, vooral bij oudere patiënten.

Doel van de studie

De auteurs onderzochten de incidentie van dialyse en acute nierschade (acute kidney injury, AKI) na een HF-ziekenhuisopname bij oudere volwassenen in de VS.

Methoden

Voor een retrospectieve cohortstudie werden gegevens verzameld uit het Get With The Guidelines-Heart Failure-register voor 85.298 Medicare-begunstigden (leeftijd ≥65 jaar) die in de periode 2014-2018 in het ziekenhuis waren opgenomen voor HF op een van 372 locaties in de VS. Patiënten die dialyse nodig hadden voorafgaand aan of tijdens de ziekenhuisopname werden geëxcludeerd. In de studiepopulatie hadden 54.010 (63%) een eGFR <60 ml/min per 1,73 m² bij ontslag.

Uitkomstmaten

De primaire uitkomstmaat was de noodzaak van dialyse in het ziekenhuis na het ontslag, gemeten na 1 jaar. Secundaire uitkomstmaten waren andere renale events (heropname voor dialyse of eindstadium-nierziekte (end-stage kidney disease, ESKD) en heropname voor AKI) en andere klinische uitkomsten (totale sterfte, heropname ongeacht de oorzaak en HF-heropname).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze landelijke retrospectieve cohortstudie had 63% van de oudere Amerikaanse patiënten die voor HF in het ziekenhuis waren opgenomen, een eGFR <60 ml/min per 1,73 m² bij ontslag. In het jaar na de opname was 6% van de studiedeelnemers overgegaan op dialyse. Een lagere eGFR bij ontslag was geassocieerd met een hoger risico op nadelige nier- en klinische uitkomsten na 1 jaar. De auteurs zijn van mening dat “deze bevindingen benadrukken dat het van belang is de niergezondheid te prioriteren als onderdeel van een allesomvattende aanpak van de HF-zorg”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: