Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hogere Lp(a)-waarde geassocieerd met snellere hemodynamische progressie van aortastenose

Lipoprotein(a) and Calcific Aortic Valve Stenosis Progression: A Systematic Review and Meta-Analysis

Literatuur - Arsenault BJ, Loganath K, Girard A, et al. - JAMA Cardiol. 2024 Sep 1;9(9):835-842. doi: 10.1001/jamacardio.2024.1882

Introductie en methoden

Achtergrond

Een verhoogde Lp(a)-plasmawaarde is geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van verkalkte aortaklepstenose [1-3]. Het is echter niet duidelijk of deze concentratie ook de progressie van deze ziekte voorspelt, omdat verschillende studies, met relatief kleine steekproefgrootten, tegenstrijdige resultaten hebben laten zien [4-6]. Daarom is er behoefte aan grotere multicentrische studies waarin gebruik wordt gemaakt van echocardiografie, een beeldvormend onderzoek dat in de dagelijkse klinische praktijk wordt ingezet om de ernst van aortastenose vast te stellen.

Doel van de studie

Het doel van de studie was de associatie te onderzoeken tussen de Lp(a)-plasmawaarde en de hemodynamische progressie van aortastenose zoals beoordeeld met echocardiografie bij patiënten met aortastenose.

Methoden

De auteurs voerden een meta-analyse op individueel patiëntniveau uit van 5 prospectieve klinische cohortstudies naar aortastenose (ASTRONOMER, PROGRESSA, Ring of Fire, SALTIRE, SALTIRE2) uitgevoerd in Canada of het Verenigd Koninkrijk. De Lp(a)-plasmawaarde en seriële echocardiografische beoordelingen van de ernst en hemodynamische progressie van de aortastenose waren beschikbaar voor 710 patiënten.

Uitkomstmaten

De primaire uitkomstmaat was de jaarlijkse verandering in de peak aortic jet velocity (Vpeak). De verkennende uitkomstmaten waren de associatie van de blootstelling aan een hoge Lp(a)-plasmawaarde met de gemiddelde transvalvulaire drukgradiënt enerzijds en het aortaklepoppervlak anderzijds.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze meta-analyse van 5 prospectieve cohortstudies was een hogere Lp(a)-plasmawaarde geassocieerd met snellere progressie van de Vpeak en de gemiddelde transvalvulaire gradiënt, maar niet met die van het aortaklepoppervlak, bij patiënten met verkalkte aortaklepstenose. De auteurs menen dat hun “gegevens suggereren dat Lp(a) niet alleen geassocieerd is met het optreden van aortastenose, maar ook met de progressie ervan [en] dat Lp(a) daarom een belangrijke potentiële therapeutische target voor aortastenose is”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: