Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Relatie tussen triglyceriden en CV-uitkomsten tijdens behandeling met alirocumab

Triglyceride Levels, Alirocumab Treatment, and Cardiovascular Outcomes After an Acute Coronary Syndrome

Literatuur - Zahger D, Schwartz GG, Du W, et al. - J Am Coll Cardiol. 2024 Sep 10;84(11):994-1006. doi: 10.1016/j.jacc.2024.06.035

Introductie en methoden

Achtergrond

Studies bij patiënten met recent ACS hebben laten zien dat de baselinewaarde van triglyceriden geassocieerd is met het risico op MACE [1,2]. Hoewel fibraten en omega 3-vetzuren een matig triglycerideverlagend effect hebben, heeft dit zich óf niet vertaald in een gunstig cardiovasculair effect óf dit gunstige effect was meestal niet gerelateerd aan de triglycerideverlaging [3-7].

In de ODYSSEY OUTCOMES-studie (Evaluation of Cardiovascular Outcomes After an Acute Coronary Syndrome During Treatment With Alirocumab) verlaagde de PCSK9-remmer alirocumab de LDL-c-waarde en het risico op MACE vergeleken met placebo bij patiënten met recent ACS [8]. Het is echter onbekend of en in welke mate het gunstige klinische effect van PCSK9-remmers gerelateerd is aan de triglyceridewaarde bij studieaanvang en tijdens de behandeling.

Doel van de studie

In vooraf gespecificeerde en post-hocanalyses van de ODYSSEY OUTCOMES-studie onderzochten de auteurs het prognostische effect van de triglyceridewaarde bij aanvang van de studie en tijdens behandeling met alirocumab versus placebo op de cardiovasculaire uitkomsten bij patiënten met recent ACS.

Methoden

De ODYSSEY OUTCOMES-studie was een internationale, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase 3-RCT waaraan 18.924 patiënten deelnamen met recent ACS (1-12 maanden voorafgaand) en verhoogde waarden van atherogene lipoproteïnen (LDL-c ≥70 mg/dl, niet-HDL-c ≥100 mg/dl en/of apoB ≥80 mg/dl) ondanks hoogintensieve of maximaal getolereerde statinetherapie; degenen met nuchtere triglyceriden >400 mg/dl bij de intake werden geëxcludeerd. De deelnemers werden vervolgens gerandomiseerd naar subcutaan alirocumab 75 mg elke 2 weken of placebo. De mediane follow-upduur was 2,8 jaar.

Uitkomstmaat

De primaire uitkomstmaat was MACE, gedefinieerd als sterfte door CHD, niet-fataal MI, fatale of niet-fatale ischemische beroerte, of instabiele angina pectoris waarvoor ziekenhuisopname nodig was.

Belangrijkste resultaten

Effect van triglyceriden bij studieaanvang op MACE-risico

Effect van alirocumab op triglyceriden

Effect van alirocumab op MACE-risico

Conclusie

Deze vooraf gespecificeerde en post-hocanalyses van de ODYSSEY OUTCOMES-studie toonden dat een hogere triglyceridewaarde bij studieaanvang geassocieerd was met een verhoogd MACE-risico bij patiënten met recent ACS die hoogintensieve of maximaal getolereerde statinetherapie kregen. Hoewel alirocumab zowel de triglyceridewaarde als het MACE-risico verlaagde vergeleken met placebo, voorspelde de triglycerideverlaging vanaf de studieaanvang tot 4 maanden niet het daaropvolgende MACE-risico in de alirocumabgroep.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: