Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Semaglutide vermindert albuminurie bij patiënten met overgewicht/obesitas en niet-diabetische CNS

Semaglutide in patients with overweight or obesity and chronic kidney disease without diabetes: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial

Literatuur - Apperloo EM, Gorriz JL, Soler MJ, et al. - Nat Med. 2024 Oct 25 [Online ahead of print]. doi: 10.1038/s41591-024-03327-6

Introductie en methoden

Achtergrond

Obesitas kan leiden tot nierinsufficiëntie, door diabetesgerelateerde en ook niet-diabetesgerelateerde pathofysiologische mechanismen [1,2]. Ondanks vooruitgang in de behandeling van CNS door de beschikbaarheid van RAAS-remmers en SGLT2-remmers [3,4], hebben veel patiënten nog steeds een risico op progressief nierfunctieverlies en nadelige cardiovasculaire events. Aangezien dit resterende risico geassocieerd is met verhoogde albuminurie [5-7], is er behoefte aan therapieën die tegelijkertijd het lichaamsgewicht en de albuminurie kunnen verminderen, zoals GLP-1RA’s [8,9].

In de recent gepubliceerde FLOW-studie verlaagde semaglutide het risico op klinisch belangrijke nieruitkomsten en totale sterfte bij patiënten met DM2 en CNS [10]. In de SELECT-studie vertraagde de GLP-1RA bovendien het ontstaan van persisterende macroalbuminurie bij patiënten met overgewicht of obesitas en vastgestelde HVZ, maar geen diabetes [11].

Doel van de studie

De auteurs onderzochten de werkzaamheid en veiligheid van semaglutide bij patiënten met CNS maar zonder diabetes.

Methoden

De SMART-studie (SeMaglutide and Albuminuria Reduction Trial in Obese Individuals Without Diabetes) was een multicentrische, door onderzoekers geïnitieerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde fase 3-RCT die werd uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Spanje en Canada. In deze studie werden 101 volwassenen met CNS (eGFR ≥25 ml/min/1,73 m² en urine-albumine/creatinine-ratio (UACR) 30-3.499 mg/g), BMI ≥27 kg/m², maar geen diabetes gerandomiseerd naar subcutane semaglutide 2,4 mg eenmaal per week of placebo gedurende 24 weken, gevolgd door een uitwasperiode van 4 weken.

Uitkomstmaten

De primaire uitkomstmaat was de procentuele verandering in de UACR vanaf de aanvang van de studie tot 24 weken. De secundaire uitkomstmaten waren onder andere de verandering vanaf de studieaanvang tot 24 weken in de eGFR, de GFR gemeten aan de hand van de iohexolklaring, het lichaamsgewicht, de middel- en heupomtrek, de systolische en diastolische bloeddruk en de hs-CRP-waarde.

De veiligheidsbeoordeling omvatte door de onderzoeker gerapporteerde (ernstige) nadelige events.

Belangrijkste resultaten

Werkzaamheid

Veiligheid

Conclusie

De SMART-studie liet zien dat een 24 weken durende behandeling met semaglutide 2,4 mg resulteerde in een klinisch relevante vermindering van de albuminurie, het lichaamsgewicht en de systolische bloeddruk vergeleken met placebo bij patiënten met overgewicht of obesitas en niet-diabetische CNS. Er waren geen nieuwe veiligheidsrisico’s. Volgens de auteurs vormen hun “resultaten een toevoeging aan een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat toont dat de effecten van GLP-1RA’s onafhankelijk zijn van en mogelijk additief aan SGLT2-remmers”.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Nat Med.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: